Mit tehet egy társért, aki búskomor?

Van esélye a depressziósnak a szerelemre?

Amikor az ember depressziós, vagy annak érzi magát, legjobban talán egy szerelem tudná kirángatni helyzetéből - csakhogy itt az ördögi kör: ha nincs jókedv, a szerelem is nehezen talál meg...

2011.07.06 11:10ma.hu

Sajnos, napjainkban nem kevesen küzdenek depresszióval. A probléma lényege éppen az, hogy aki ebben szenved, nem tud örülni igazán semminek.

Valójában igen jót tenne neki egy szerelem, kirángatná szomorúságából, és úgymond - bár elsősorban magát kellene újra megtalálni - értelmet adna mindennapjainak. Csakhogy a depressziós emberrel nem szívesen vannak együtt a többiek.

Az emberek többsége a jókedvű, lelkes emberek társaságát keresi. Hiszen ha maga is kissé letört, a másiktól inkább azt várná, hogy vidítsa fel őt. Akár csak a társaságával.

Az Online Dating Magazine szerint Amerikában például 18 millióan szenvednek depressziótól, de csaknem ugyanennyien használják a randioldalakat minden hónapban. A randevúzás azonban nem kis kihívást jelent egy depressziós számára.

Egy randin ugyanis elvárják tőle, hogy kedves, mosolygós, vidám legyen. Utóbbi két dolog hosszú ideje nehezére esik. Ha meg is erőlteti magát, a mélyen ülő szomorúság elárulja. Olykor, ha nincs kedve mosolyogni, de ezt várják tőle, csak még rosszabbra fordulhat a helyzete - mondja Helen Friedman, St. Louis-i pszichológus. Ugyanakkor egy új emberrel találkozni, megismerkedni örömforrás lehet.

Íme néhány tipp, amely segíthet, hogy a randizás könnyebb legyen:

A depressziós ember nem érezheti túlzottan vonzónak magát, fáradékony, kevés az önbizalma, és alacsony a libidója. Ha szeretnénk randizni, de úgy érezzük, a depresszió akadályt állít elénk, keressünk fel egy szakembert, aki tanácsot adhat. A pszichológus segít abban, hogy újra felépítsük önmagunkat.

Az emberek 80 százaléka jobban érzi magát a beszélgetések után. Ezzel azt is elősegítjük, hogy magunkról ismét pozitívan tudjunk beszélni, mesélni. Fontos, hogy magunkat újra szeretni tudjuk, mert különben mást is nehezen leszünk képesek szeretni. A család és a barátok legyenek részesei az önmegerősítésnek, és vegyük körül magunkat pozitív emberekkel.

Ha úgy érezzük, még nem vagyunk készen a randevúzásra, ne erőltessük a dolgot. Legyünk őszinték magunkhoz: előfordul, hogy szükség van a sebek begyógyulására előbb.

Friedman azt tanácsolja, az első randevún sose közöljük, hogy depresszióval küzdünk. Elég akkor, ha a másik már jobban megismert bennünket, amikor úgy érezzük, már mélyebb a kötődés egymás iránt.

Az sem mindegy, hogyan mondjuk el. Először is közöljük a partnerünkkel, hogy nagyon sokat jelent a számunkra. Ezért is kell megosztanunk vele egy dolgot.

Írjuk körül, hogy olyan általános problémánk van, amellyel sokan küzdenek, és már kértünk is segítséget, diagnosztizálták nálunk a depressziót és szeretnénk mielőbb kiláballni belőle. Ez így sokkal ésszerűbb, mint ha csak a másikhoz "vágjuk", hogy depressziósak vagyunk.

Az is fontos, hogy a partnerünk tudja, hogyan segíthetne nekünk. Például közös edzéssel, sportolással - hiszen köztudott, hogy a testmozgás kedélyjavító hatású. Az olyan aktivitásokat azonban, amelyek a depresszió miatt energiátlanabb betegnek nehezen mennek, inkább kerüljük.

Ha nem is tud túlságosan segíteni tanácsaival, legyünk türelmesek a párunkkal - tudjuk, hogy jó szándék vezérli.

A libidóval kapcsolatos problémákkal keressünk fel szakembert. Lehetséges ugyanis, hogy az alacsony vágyat gyógyszerek okozzák. Partnerünk semmiképp se gondolja azt, hogy a személyével van a baj...

A depressziós ember hajlamos rá, hogy múltbéli - kapcsolatbeli - hibáit is felemlegesse. Ne tegyük! A terápia része az is, hogy ismét rátaláljunk önmagunkra, és ne múltbeli hibáinkat ismételgessük.

Azoknak, akik az online ismerkedést választják, a szakemberek azt tanácsolják: ne adják fel a próbálkozást 1-2 sikertelen találka után.

Azt sem árt a randizásnál fejben tartani, hogy nemcsak nekünk lehetnek komoly problémáink. Ezért nem kell hátrányban éreznünk magunkat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.