Nem is gonmdolnánk, mi bajunk...?

10 megdöbbentő ok, amiért depresszióba esünk!

A depressziónak számos ismert okozója van. A trauma, a gyász, az anyagi problémák, a munkanélküliség...ám ha depressziósnak érezzük magunkat, és egyik sem oka a felsoroltak közül, mi a baj velünk?

2011.08.11 08:30ma.hu

Lehetséges, hogy egyik általános ok sem illik ránk - nem gyászolunk, nem vagyunk munka nélkül, sőt elégedettek is vagyunk a munkánkkal. Nem szenvedtünk el semmilyen traumát és az anyagiakkal sem küzdünk olyan mértékben, hogy az nagyobb problémát jelentsen.

Ha tehát egyik eset sem igaz ránk, nehéz meghatározni, vajon mi okozza átlagon felüli levertségünket. Íme néhány, kevésbé ismert oka.

Általában a telet emlegetik a depresszió okozójaként. Azoknak az embereknek, akik a hideg, szürke időben depressziósak, egy százaléka nyáron is azzá válik. A szervezet később alkalmazkodik az új évszakhoz. Annak ellenére, hogy kellemes számára, kiegyensúlyozatlanságot okoz.

Érdekes, hogy akik inkább hajlamosak a depresszióra, azok könnyebben rá is gyújtanak, ugyanakkor éppen ez az, ami kapcsolatba hozható a levertség kialakulásával. Az agy kémiájának egyensúlyba helyezését segíti, ha abbahagyjuk a dohányzást.

A pajzsmirigy-problémák ugyancsak okozhatnak depressziót. A pajzsmirigy-alulműködés egyik tünete lehet. Ha a depresszió jelei mellett furcsán kimerültnek, fáradtnak, kedvetlennek érezzük magunkat, érzékenyek vagyunk a hidegre, esetleg szorulásunk is van, érdemes megnézetni a pajzsmirigyünket.

Nem meglepő: az alváshiány is komoly problémákat okozhat, növeli a depresszió esélyét is. Ha nem alszunk eleget, az agy kevésbé funkcionál jól, és ez depresszióhoz vezethet.

Nem tesz jót, ha túl sok időt töltünk a közösségi oldalakon és a chat-szobákban. Különösen a kamaszoknál fordulhat elő gyakran emiatt depresszió. A valós emberi kapcsolataik egyre kevésbé kielégítőek, a közösségi oldalak nem reális képet adnak a világról.

Meglepőnek tűnhet, de akár egy kedvenc tévésorozat vége, vagy az is okozhat depressziót, ha befejeződött egy hosszú ideje tartó renoválás, átalakítás az otthonunkban. A filmek esetében arról van szó, hogy az illető számára ez jelentett menekülést a valóság elől, és amikor véget ér, hirtelen megszűnik a "menekülési útvonal".

A lakóhelyünk is tehet depresszióssá. A városi embereknél kutatók szerint 39 százalékkal nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik vidéken élnek.

A túl sok választási lehetőség ugyancsak okozhat depressziót! Különösen a döntésképtelen embereknél figyelhető meg. A túlzott maximalizmus is ide tartozik.

A halakban levő Omega-3 zsírsav hanyagolása is vezethet depresszióhoz, különösen nőknél. Ha kevés halat eszünk vagy egyáltalán nem élünk vele, nagyobb a hangulatproblémák kialakulásának esélye.

A felszín alatt boldogtalan emberi kapcsolatok szintén nagy eséllyel okozhatnak depressziót. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik nem jönnek ki a testvérükkel 20 éves koruk alatt, szintén hajlamosabbak a depresszióra....

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.