5 csapda, amibe beleesnek a depresszióval küzdők

A depressziós még a konyhában is ront a helyzetén!

A depresszió hatással van az étkezési szokásainkra, és ha az evést illetően is elcsúszunk, az csak ront a fényesnek nem mondható hangulatunkon. Ne hagyjuk magunkat legyűrni, válasszuk az egészségesebb módszereket!

2011.08.19 08:29ma.hu

Amikor hangulati problémával, depresszióval küzdünk, gyakran az étkezésünk is megszenvedi. Az emberek egy része túl sokat eszik, ezzel kompenzál, és meghízik.

Mások túlságosan idegesnek, fáradtnak tartják magukat ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott étrendet kövessenek, hogy elkészítsenek egyáltalán egy ételt, vagy nincs is étvágyuk. Az ételt használjuk arra, hogy jobban érezzük magunkat, vagy egyáltalán nem tudunk ránézni sem, és ezzel "vezekelünk".

Ám a szegényes étkezési szokások felvételével csak még inkább reménytelennek érezzük majd az életet: a depressziósok gyakran esnek bele a csapdába. Fontos, hogy ne legyenek elszigetelve, beszélgessenek emberekkel, illetve terapeutájukkal, akik segítséget tudnak nyújtani, hogy kitörjenek.

Íme a három általános eset, amikor a depresszió befolyásolja az étkezési szokásokat, és a tippek, hogyan álljunk át az egészségesebb megoldásokra.

1. Eszem, mert jobb a kedvem

A depressziósok gyakorta használják az ételt "öngyógyításra". Azért esznek, hogy ignorálják legalább kis időre a negatív, kellemetlen, kényelmetlen érzéseket, mint a szégyen, a szomorúság, az önutálat. Sajnos legtöbb esetben szénhidrátokat esznek, vagy egyéb hizlaló dolgokat: jégkrém, sütemény.

A szénhidrátban gazdag, cukros ételek emelik a szerotoninszintet, amely valóban emeli a hangulatot, de csak rövid időre - utána azonban egyre többször érezzük szükségét a fogyasztásuknak, hogy nyugodtabbak legyünk. Csakhogy ez vezet az elhízáshoz, és a szívbetegség-, a cukorbetegség, valamint számos komoly egészségügyi probléma kialakulásához.

2. Túl kevés étel

Számos depresszióval küzdő ember elveszíti étvágyát. Sok esetben fogyásnak indulnak. Nem vágynak az ételre, és gyakran ki is hagyják őket. Gyakori, hogy alszanak étkezés helyett. Úgy érzik, se motivációjuk, sem energiájuk az evéshez. A stressz szerepet játszik abban, hogy az étvágy nagymértékben csökken. Nem vonzó az étel, amikor valaki aggodalmaskodik, szorong és reménytelennek érzi a helyzetét.

Ám ha nem eszünk eleget, az csak ront ezeken az érzéseken: sokkal érzékenyebbé és irritáltabbá válhatunk.

3. Ki kell mozdulni...


Az ételek elkészítése egy sarkalatos pont a depressziós embernél: el kell menni a boltba, be kell vásárolni, meg kell csinálni az ebédet. Ehhez nem éreznek energiát. Ezért többnyire azt fogyasztják, ami éppen elérhető közelségben van, de ezek az ételek többnyire nem a legtáplálóbbak, legegészségesebbek és legváltozatosabbak. Sőt.

Sokszor a gyorsételeket részesítik előnyben, vagy bármit, ami keze ügyükbe kerülhet a konyhában: például egy doboz keksz. Előfordul, hogy hosszú ideig ugyanazokat az ételeket eszik, és fel sem igazán tűnik nekik. Nem is szeretnének mást kipróbálni.

Ez azonban oda vezet, hogy gondjuk támadhat a koncentrációval, a memóriájukkal, és a döntéshozásban is nehézségeik lehetnek. Az egyszerű feladatok is nehéznek tűnhetnek.

Kérjünk segítséget!

Mielőtt eldöntenénk, hogy visszaállunk az egészséges étkezésre, kérjük szakember segítségét. Egy depressziósnál ugyanis a diétára fogás frusztráló lehet, nem kívánatos eredményre vezethet.

Először a depresszió tényét kell megállapítani, beszámolni arról, történt-e a súlyunkban vagy étvágyunkat illetően lényeges változás, amióta rosszul érezzük magunkat. Ezután a terapeuta fog megoldást javasolni, amelybe a terápiás kezelés, a gyógyszer is beletartozhat.

Ha már egy kicsit sikerült változtatni a hangulaton, jobban érezzük magunkat, jöhet - az orvos előírása alapján és ellenőrzése alatt - az étkezés jó irányba változtatása is.

Néhány tipp, hogy elkerüljük az "étkezési csapdát":

- Ne az evés legyen a fő örömforrás. Keressünk egyéb módszereket arra, hogy jobban érezzük magunkat: vegyünk egy illóolajos, forró fürdőt, igyunk egy kellemes teát, kuporodjunk egy simogató takaróra.

- Ha éhséget érzünk - ez a túl sokat evők esetén javasolt -, kérdezzük meg magunktól: valóban éhesek vagyunk, vagy mást érzünk, és ezért akarjuk rávetni magunkat az ételre? Rá fogunk jönni, hogy nem egy zacskó chipsre vagy kekszre vágyunk igazán. Annál inkább egy kis beszélgetésre valakivel, aki közel áll hozzánk!

- Koncentráljunk arra, hogy változatosan étkezzünk, mert ha nem így teszünk, az egyoldalú táplálkozás ront a depresszión. Fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű termékeket, sovány húsokat, és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Kérhetünk segítséget táplálkozási szakértőtől is.

- Keressünk elfoglaltságokat, amelyek energiát adnak. Sétáljunk, játsszunk a kutyával, hallgassunk zenét. Ha eltereljük a figyelmünket, kevésbé áll fenn a túlevés veszélye, illetve azé, hogy egészségtelenül keveset együnk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.