Depresszió, félelem, öngyilkosság...?

Durva dolgokat tesz az emberrel is a klímaváltozás

Pszichikai problémáink is lehetnek a klímaváltozástól - nemcsak hatalmas anyagi károkkal kell tehát számolni...

2011.08.31 16:00MTI

A Sydneyi Egyetem agykutató központjának szakértői nyilvánosságra hozott tanulmányukban összegezték eredményeiket. Kutatásaik szerint a természeti katasztrófák, például az áradások, az aszályos időszakok vagy az orkánok sok embernél depressziót, stresszes állapotot, sőt traumát idéznek elő.

Egyes esetekben a katasztrófák után az öngyilkossági ráta akár nyolc százalékkal is megnövekedhet.

A kutatók vizsgálataik során elsősorban Ausztráliára koncentráltak, ahol néhány éve rendszeresen jelentkeznek aszályos időszakok, pusztító erdőtüzek és áradások.

A szélsőséges időjárásnak jelentős következményei vannak a gazdaságra nézve is. Vállalkozások, gazdaságok, sőt olykor egész faluközösségek esnek áldozatul a klímaváltozásnak, aminek szintén nagy hatása van a lelki egészségre.

"Nemcsak azok az emberek érzik meg a hatást, akik közvetlenül ki voltak téve az életveszélyes helyzeteknek, hanem mindenki érintett, akinek hosszabb távon együtt kellett élnie a katasztrófa veszélyével" - hangsúlyozta Ian Hickie, a kutatóintézet vezetője.

A klímakutatók az elkövetkezendő évtizedekben is a hőmérséklet emelkedésével számolnak. "Ezen még egy hűvös nyár vagy egy különösen hideg tél sem segíthet" - közölte Anders Levermann, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa.

A szakértő szerint a szélsőséges időjárási jelenségek száma gyarapodhat a következő években.

"A csapadékos területek még csapadékosabbak, a száraz régiók még szárazabbak, a heves zivatarok pedig még intenzívebbek lesznek - figyelmeztetett Levermann. - Ha így folytatjuk, ahogy most, az átlagos hőmérséklet 2100-ra öt Celsius-fokkal növekedhet. Ezt csak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével akadályozhatjuk meg."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.