Fel kell ismerni, ha az idős szülő depressziós

Ezt tényleg nem nézheted tétlenül...!

Az idősebb embereket különösen nagy számban fenyegeti a depresszió. Hajlamosabbak arra is, hogy öngyilkosságot kövessenek el. Sokan nem fordulnak segítségért senkihez, mert nem akarják zavarni a famíliát...

2011.09.08 08:30ma.hu

Nem könnyű belátnia és feldolgoznia egy idős embernek, hogy nincs a legjobb formában. Ha fizikailag nincs a topon, már az is bántja, de beismerni, hogy lelkileg készült ki, egyáltalán nem egyszerű. Sokan szégyellik, a családjuk előtt is. Ezért aztán nem szívesen kérnek segítséget, és nem is fogadják el azt. Pedig azon nemigen lehet segíteni, aki nem akarja...

Van segítség?


Sose feledjük, hogy a depresszió nem normális állapot egy idős embernél sem. Nem engedhetjük, hogy a gyász, a stressz ehhez az állapothoz vezessen. Vegyük észre a figyelmeztető jeleket!

Ha idős édesanyánk, édesapánk már néhány napja alig eszik; ha érdeklődését elveszíti minden iránt, amit azelőtt szívesen csinált, az már a depresszió jele.

Beszélnünk kell velük arról, hogyan is érzik magukat. Ez különösen nem könnyű, mert az idősek tapasztaltabbak, több dolgot éltek meg, és nem szívesen ismerik be, hogy baj van.

De türelemmel és szeretettel rá lehet venni őket, hogy kimondják problémájukat. Nem muszáj otthon beszélgetni - vigyük el a papát autózni, vagy egy csendes kávézóba.

A mozdulatok árulkodóak

Az idősek gyakran hajtogatják: "nem vagyok én szomorú", "nem vagyok én magányos". Mert nem akarják ezzel terhelni a családot. A mozdulataik azonban árulkodnak. A kezüket gyakran tördelik, izgatottabbá, érzékenyebbé válnak, nem tudnak egy helyben ülni sokáig.

Nem árt végiggondolni, min ment keresztül az utóbbi időben az a személy, aki azt mondogatja, hogy "nem vagyok depressziós!". Milyen jelentős események történtek az életében, amely depresszióhoz vezethetett?

Ne használjunk számukra "drasztikus" kifejezéseket. Ha tudjuk, hogy nem tud aludni, tanácsoljunk módszereket, amely a jobb alvást segíti, ahelyett, hogy előállunk a "terápia", a "gyógyszerek" emlegetésével.

Legyünk vele tisztában, hogy a depresszió betegség. Aki komolyan szenved tőle, arra is képes, hogy ne keljen fel az ágyból. A családtagok nem mindig képesek észlelni a jeleket.

Lehet, hogy a szülő a találkozások idején eljátssza, hogy jól van. Nem akar senkinek kellemetlenséget okozni. Nem megoldás azonban, ha mérgesen arra ösztönözzük őket, hogy szedjék össze magukat! Ne segítsünk nekik olyan dolgokban, amit maguktól is meg tudnak csinálni, mert haszontalannak, értéktelennek érzik majd magukat!

Mindenképpen orvoshoz kell fordulniuk, ezért ha nem is direkt módon, de el kell érnünk valahogyan, hogy szakemberhez kerüljenek. A szülőnek is benne kell lennie, hogy az orvos meghallgassa és kezelést ajánljon neki - azzal, hogy felkészítjük, elvisszük a doktorhoz, már sokat segítettünk. Válasszunk olyan orvost, ha erre van lehetőség, akit az édesanyánk, édesapánk is szimpatikusnak fog találni.

Amennyiben az idős ember nem járul hozzá, hogy orvoshoz vigyék, a gyermeke még mindig kérhet segítséget a szakembertől, és útmutatásai alapján cselekedhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.