A "csak néha gyújtok rá" semmivel sem jobb

A hétvégi dohányzás után ugyanúgy keresheted a memóriád

Az emberek sokszor nyugtatják magukat azzal: "csak hétvégén dohányzom", vagy "csak buliban gyújtok rá". Úgy tűnik azonban, ez teljességgel mindegy a memória rongálása szempontjából.

2012.03.08 10:15ma.hu

Azok, akik csak hétvégén vagy alkalmanként gyújtanak rá, úgy vélik, nincsenek olyan mértékben kitéve a dohányzás romboló hatásainak, mint rendszeresen cigarettázó társaik.

Brit kutatók azonban állítják: a csak alkalmanként dohányzók gyakorlatilag ugyanúgy rongálják egészségüket és károsítják memóriájukat, mint akik naponta szívják a cigarettát.

A Northumbria egyetem kutatói 28 diploma előtt álló önkéntest vizsgált, 3 csoportba osztva: egyikben voltak az alkalmanként dohányzók, akik nagyjából 20 cigit szívtak el, jellemzően hétvégén; a másodikban a napi 10-15 szál cigarettát szívók és a harmadikban azok, akik sosem dohányoztak.

Egyéb illegális szert nem használtak és nem is ittak több alkoholt annál a mennyiségnél, ami még biztonságosnak mondható.

Egy forgalmas főutcáról nézettek velük rövid videóbejátszást. Majd arra kérték őket, hogy emlékezzenek bizonyos részletekre - a prospektív memóriájukat tesztelték ezzel.

A kutatók rámutattak, hogy mindkét cigarettázó csoport jelentősen rosszabbul teljesített a memóriateszten azokhoz képest, akik sosem dohányoztak - függetlenül attól, hogy milyen gyakorisággal szívták a cigit.

Dr. Tom Heffernan pszichológiai adjunktus elmondta: a dohányzás okozta memória-csökkenés általában összefüggésbe hozható a gyorsabb agyi degenerációval, így az agyzsugorodással.

Látványos, hogy az alkalmankénti dohányzás semmivel sem jobb, mint ha valaki rendszeresen cigarettázik. A dohányzás károsítja a memóriát - tette hozzá a szakember.

Dr. Heffernan csapata korábban azt is kimutatta, hogy a dohányosok mindennapi memóriájuk egyharmadát elveszíthetik - de visszaállíthatják, ha időben leszoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.