Brillíroznak a memóriateszten a tejfogyasztók

Fehér és bajuszt okoz, de az agyat frissíti!

Egy pohár tej elfogyasztása naponta kondiban tartja az agyat - a tejfogyasztók ötször olyan jól teljesítettek a memóriateszteken, és segítenek elhárítani a mentális hanyatlást.

2012.02.01 16:55ma.hu

Régóta ismertek a tej jótékony hatásai - segít a csontok egészségének, szilárdságának megtartásában, vitaminnal és fehérjével látja el a szervezetet. Ám új kutatások szerint az agyat is edzésben tartja!

Egy tanulmány kiderítette, hogy a rendszeres tejfogyasztók - és egyéb tejtermékek fogyasztói - jobban teljesítenek memóriateszteken, amely arra utal, hogy jobban fog az agyuk.

A kutatók 972 férfit és nőt kértek meg arra, hogy kitöltsék a kérdőívet, mely az étrendjükre volt kíváncsi, beleértve, hogy milyen gyakorisággal fogyasztanak tejtermékeket. Még akkor is, ha a tejet csupán a reggeli teához vagy kávéhoz itták.

A 23 és 98 év közötti résztvevők ezután teszteket végeztek el, mely a koncentrációt, a memóriát és a tanulási képességeket vizsgálta.

Az International Daily Journal-ben közzétett eredmények szerint azok, akik legalább ötször fogyasztottak tejterméket egy héten, sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, azokhoz képest, akiknek tejtermék-fogyasztása ritka volt.

Az agyra gyakorolt jó hatása csak egy az okok közül, amiért érdemes naponta zsírszegény vagy zsírmentes tejet inni. Még azok is sokkal jobb eredményeket értek el a teszteken, akik heti 2-3 alkalommal fogyasztottak tejterméket, mint akik egyáltalán nem, vagy csak egyszer-egyszer.

A Maine egyetem kutatói szerint a tejtermékekben található tápanyagok, mint például a magnézium, segítenek a memória romlásának elhárításában.

Abban is hisznek, hogy a tejtermékek a magas vérnyomás és a szívbetegség megelőzésében is szerepet játszanak.

Egyes kutatók ugyanakkor vitatkoznak ezzel a feltevéssel, mert véleményük szerint a tejtermékeknek a telített zsír-tartalma magas, ezért inkább hozzájárulnak a stroke és a szívbetegség kialakulásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.