Az anyatej biztosítja, hogy ne hízzon el a baba

A szoptatott gyermekek eléggé mások

Nagyobb védelemmel vannak ellátva az édesanyjuk által szoptatott csecsemők, mint azok a gyermekek, akiket nem szoptattak. Évekkel később is profitálnak a dologból.

2011.12.22 14:25ma.hu

A szoptatás nemcsak egészséges anyatejhez juttatja a csecsemőket, hanem megelőzi, hogy a gyermek cukorbeteg, illetve elhízott legyen későbbi élete során - vélik a kutatók.

Egy új tanulmány szerint a szoptatott babák eltérő növekedési mintát mutatnak, mint azok, akik tápszert kaptak, és ez hatással van a jövőbeni egészségügyi kilátásaikra.

Az anyatej csökkenti az IGF-1 növekedési hormon-, illettve az inzulin szintjét a vérben, ami lassítja a növekedés ütemét még akkor is, ha a gyermek áttért a kezdetleges, de szilárd ételekre.

Lassabb a súlygyarapodása, amely egészségesebb étkezési szokásokat alakíthat ki nála.

Ezzel szemben a tápszert kapott csecsemőnél növekszik a zsírsejtek termelődése, amely nagyobb mértékű súlygyarapodásra ösztönzi a babát és ez már gyermekkorban elhízáshoz vezethet.

Koppenhágai kutatók felfedezése szerint minél hosszabb ideig szoptatják az anyák a gyermeküket, annál inkább hozzájárulnak a súlya ideális szinten tartásához.

A tanulmány 330 gyermek gyarapodását követte 9-, 18-, majd 36 hónapos korában. Anja Lykke Madsen kutató elmondta, a szoptatásnak jelentős, mérhető hatása van a fontos növekedés szabályozókra, azaz az inzulinra és az IGF-1 hormonra.

Minél többször szoptatott az édesanyja egy babát, annál alacsonyabbak voltak a hormonszintjei. "Ez azt jelenti, hogy a gyermeknek igen kicsi az esélye az elhízásra a későbbi gyermekkorban. Az is kiderült, hogy az anyatej védelmet jelent a babák számára a gyomorporblémák, mellkasi fertőzések, asztma, ekcéma és az allergiák ellen. Általános egészségügyi előnyökkel jár a későbbi életre nézve is" - mondta el a szakember.

Az anyák számára ugyancsak hasznos, mivel segít visszanyerniük korábbi alakjukat - napi 500 extra kalória elégetésével -, csökkenti a menopauza előtti mell- és petefészekrák kialakulásának esélyét, de a csontritkulásét is.

Korábbi kutatások egyébként már kimutatták, hogy a leggyorsabban növő csecsemők a tápszerrel tápláltak, illetve azok, akiket korán a szilárd ételekre szoktattak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.