Nem kell elsietni az elválasztást

Gyorsabban visszanyeri alakját, aki tovább szoptat!

Tovább szoptatnak azok az anyák, akik halogatják a munkahelyre való visszatérést - állítja egy amerikai tanulmány. Ez pedig nemcsak a babára nézve előnyös.

2011.06.03 10:50ma.hu

Minél tovább marad otthon egy dolgozó nő a csecsemőjével, annál jellemzőbb, hogy tovább szoptat, és betartja a javasolt hat hónapot is - adta hírül a Pediatrics folyóiratban megjelent új tanulmány.

Azok a nők körében, akik legalább 13 hetet vártak a szülés után, és csak ezután tértek vissza a munkához, sokkal jellemzőbb a hosszabb szoptatás, mint azoknál, akik hat hét után. Előnyben részesítették a szoptatást három hónap elteltével is, a baba hathónapos koráig nem volt elválasztva.

A legnagyobb konklúzió az, hogy amennyiben egy újdonsült anyuka megteheti, hogy halassza a munkába való visszatérést, a szoptatás ideje, gyakorisága is nő.

A hosszabb idejű szoptatás a tanulmány szerint "luxusnak" számít: pedig folytatódhat - más táplálékok adásával párhuzamosan - akár még hat hónapon át. Ám a felmérések szerint ez csupán az anyák 10-20 százalékánál történik meg.

A szakértőket némileg aggasztja a dolog, mivel a hosszabb idejű szoptatás egyértelműen köthető a kisebb mértékű csecsemőhalálozáshoz. A különféle fertőzések, asztma, allergiák ellen is jobban védve van a baba.

Kevesebb esélye van arra is, hogy később cukorbeteg legyen. De nemcsak a babának származik nagy előnye a tovább tartó szoptatásból: az anyák, akik hosszabb ideig szoptatnak, előbb visszanyerhetik a szülés előtti alakjukat, és kisebb az esélyük a mellrákra illetve egyéb betegségekre.

Ráadásul az anya és a baba között igazán erős kapocs alakul ki. Hozzávetőlegesen egyébként az anyák 70 százaléka szoptat - írja az amerikai tanulmány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.