Az időseknek kevesebb kalóriát kell fogyasztaniuk?

Meghökkentő: a túl sok evés memóriavesztést okozhat

Egy alacsony kalóriás étrend frissen tartja az agyat - ellenben 2100-tól 6000 kalória elfogyasztása naponta kognitív zavart okozhat, mutattak rá kutatók.

2012.02.13 10:15ma.hu

A túlevés megduplázza a memóriavesztés kockázatát az idős emberek körében - mutat rá egy új tanulmány. Kutatók felfedezték, hogy azoknak, akik több, mint 2100 kalóriát fogyasztanak naponta, nagyobb az esélyük az enyhe kognitív zavarra, mint azoknak, akik kevesebbet esznek.

Arra figyelmeztetnek, hogy egy alacsony kalóriás étrend tartása időskorban segít az agy frissen tartásában is, és még az Alzheimer-kór kialakulását is megelőzheti.

Amerikai kutatók 1200 idős ember étkezési és ivási szokásait tanulmányozták. Mindannyian 70 és 89 év közöttiek voltak, nem szenvedtek demenciában.

Memóriateszteket kellett kitölteniük. Közülük 163-nál tapasztaltak a kutatók memóriaproblémákat, ennek kockázata pedig több, mint kétszer nagyobb volt a nagyobb mennyiségű kalóriát elfogyasztóknál.

Az összefüggés világos volt, miután a kutatók a korrigált adatokat és olyan tényezőket is figyelembe vettek, melyek befolyásolhatják a memóriavesztést - így például a résztvevők élete során előfordult stroke, diabétesz, depresszió, vagy a képzettségi szint.

A kutatók három csoportra osztották a résztvevőket. Az első csoport 600-1500 kalóriát fogyasztott naponta, a második 1500-2100-at, a harmadik pedig 2100­-6000 kalóriát. A két alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztott csoportban nem volt jelentős különbség: akik maximum 2100 kalóriát ettek meg, azoknál nem növekedett a memóriavesztés kockázata.

A több kalóriát fogyasztóknál azokban a veszély emelkedett - minél magasabb az elfogyasztott kalóriák száma, annál inkább nő a rizikó - mondta el Dr. Yonas Geda tanulmányvezető az arizonai Mayo klinikáról.

A kevés kalóriabevitel és az egészséges táplálkozás tehát a legegyszerűbb módja annak, hogy megelőzzük a memória romlását, miközben öregszünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.