Az anya vagy az apa járhat elöl jó példával

Csak a soványodó szülő segíthet túlsúlyos gyermekén?

Hogy segítsünk a gyermekünknek lefogyni? Kutatók szerint a szülőknek először nem árt egy önkritikus pillantást vetniük a tükörbe.

2012.03.18 08:55ma.hu

Azok a szülők, akik azon gondolkodnak, hogyan ösztönözhetnék fogyásra csemetéjüket, hogyan segíthetnének neki leadni fölös kilóit, nézzenek maguk is tükörbe - tanácsolják kutatók.

Amerikai szakemberek felfedezték, hogy az elhízott fiatalok sokkal gyorsabban formába jönnek, ha szüleik részt vesznek velük együtt a fogyási "programban".

"Számításba vettünk olyan dolgokat, mint pl. a szülői készségek, a nevelési stílus, az otthon tartott élelmiszerek (tehát a környezet) megváltoztatása - és hogy mindez hogyan hatott a fiatal súlyára" - mondta el Dr. Kerri N. Boutelle tanulmányvezető.

Kiderült, hogy a leginkább az volt befolyással a gyermek fogyására, ha a szülő is fogyni kezdett. Ez volt a leghatásosabb motiváció.

Az UC San Diego és a Minnesota egyetem kutatói 80 szülő és gyermek bevonásával végeztek tanulmányt. A gyermekek 8-12 évesek voltak, túlsúlyosak vagy elhízottak. Öt hónapon át vettek részt csak szülő-, vagy szülő-gyermek kezelési programban.

A tanulmány a szülői viselkedés három típusára fókuszált, ennek a gyermek súlyára gyakorolt hatását figyelte.

Az első eset az volt, hogy a szülő maga is fogyni kezd és példaként áll a gyermeke előtt; a második, hogy megváltoztatja otthon az élelmiszer-környezetet, egészségesebb választásokat kínálva a fiatalnak; a harmadik pedig, hogy a szülő kontrollálja a gyermek ételfogyasztását és kalória-bevitelét.

Csak egy esetben értek el jelentős eredményt: ha maga a szülő is mintaként szolgált a gyermeknek, mert ő is fogyásnak indult.

"A szülők a legfontosabb emberek egy gyermek környezetében - mondta Dr. Boutelle. - Ők az első és leghatékonyabb tanítók is. Ezért igen fontos szerepet játszanak a csemetéjük lefogyásában azzal, hogy egészséges étkezéssel, testmozgással példát mutatnak neki" - tette hozzá a szakember.

A tanulmányt az Obesity szaklap közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.