A soványság pozitív hozzáállással is elérhető?

Tuti fogyás: csak a gondolatokkal van a baj?

Az agy edzésével elérhetjük, hogy soványak maradjunk - állítja egy új tanulmány. Csak az kell hozzá, hogy a test és az agy megállás nélkül kommunikáljon egymással.

2012.03.01 16:55ma.hu

Hatalmas összegeket költünk minden évben diétákra és konditerem-bérletekre, ám az elhízás-szakértők hisznek abban, hogy a probléma nem abban rejlik, mit eszünk vagy mennyi testedző gyakorlatot végzünk el, hanem abban: hogyan gondolkodunk.

"Állandó kommunikáció zajlik az agyunk és a testünk között, ám az agy a fontosabb, mert ez irányítja viselkedésünket" -
mondta el Janet Thomson táplálkozási szakértő. Úgy véli, azért leszünk elhízottak, mert olyan üzeneteket küldünk az agyból, amely szabotálja a fogyás kísérletét.

Ha azt mondják nekünk, ránk, mint jellemzőt: "duci", "testes", vagy, hogy "a diétázás időpocsékolás", a test meg is makacsolja magát.

Anélkül, hogy észrevennénk, érzelmi hozzáállásunk az ételekhez mérgezővé válik, és már nemcsak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk - sőt, nem is állunk meg, ha telítve érezzük magunkat.

Ezt azonban meg lehet változtatni, "agy-gyakorlatokkal", mondja Janet Thomson. Hogyan?

- Gondoljunk bele, hogyan fogunk kinézni egy hónappal azután, hogy elértük álmaink súlyát: soványak és egészségesek vagyunk. Vizualizáljuk, hogy 3 hónappal azután, illetve 6 hónappal később hogyan festünk.

Ennek elgondolására szánjunk reggel és este is egy kis időt - nem kell sok, csak 1-1 perc. Legjobb, ha már/még félálomban tesszük ezt. Az erős pozitív gondolatok segítenek a siker elérésében.

- Írjuk le pontosan, mit szeretnénk elérni: kényelmesen érezni magunkat egy M-es méretű nadrágban? Maratont futni? Könnyedén mozogni minden helyzetben? És mi az, amit ezért tenni fogunk, például: "kevesebbet eszem", "beiktatom a testmozgást az életembe". Kétszer naponta hangosan olvassuk fel magunknak ezeket.

- Azonosítsuk a gondolatokat, amelyek távoltartanak, illetve a múltban távol tartottak bennünket célunk elérésétől. Ezek káros gondolatok. Mindent írjunk össze egy listára, ami kövérré tehet minket (túl sok gyorséttermi étel, túl sok bor pl.), majd pedig írjuk fel, mi a másik alternatíva, ami egészségesebbé és soványabbá tesz (pl. az ételek megtervezése, alkoholfogyasztás csak hétvégén).

- Vezessünk egy "ételnaplót": írjunk le mindent, amit elfogyasztunk. Egy napló ugyanis - tanulmányok is alátámasztják -, elővigyázatosabbá tesz abban, mit is eszünk meg.

- Olyan emberekkel töltsünk időt, akik pozitívak, pozitív gondolatokkal, vidámsággal vesznek körül minket, illetve akik már elértek hasonló célokat, mint amit mi kitűztünk magunk elé. Ez ugyanis igen hatékonyan befolyásol bennünket a jó irányba.

- Kövessük az egyszerű evési szabályokat: sose használjuk az ételt önjutalmazásként, törődésképpen. Azért együnk, mert szervezetünknek szüksége van táplálékra a helyes működéshez.

Ne is büntessük magunkat, ha olykor megkívánunk valamit, mert akkor csak még jobban kívánjuk majd. Mértékkel és ritkán a leghizlalóbb dolgokból is lehet enni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.