Nem választanák őket vagy keveset fizetnének nekik

Alulmaradnak a munkahelyen a túlsúlyos nők?

A túlsúlyos nők alulmaradnak az állástalálásban? Kutatók szerint ez nemcsak hogy igaz a munkakeresés terén, de még az alacsonyabb fizetés is lehetséges.

2012.05.01 14:53ma.hu

Kutatók szerint a "túlsúlyosak diszkriminálása" széleskörben elterjedt a munkahelyeken. Sőt, számos munkáltató feltételezi, hogy a túlsúlyos ember lusta és falánk...

A túlsúlyos nőknek kisebb az esélyük, hogy őket választják ki munkakörökre, mint soványabb társaiknak - állapították meg brit és ausztrál kutatók. S ha pedig felvették őket, sok esetben alacsonyabb a fizetésük és több "alantas" feladat elvégzésére kérik meg őket.

A Manchesteri egyetem és az ausztrál Monash egyetem kutatói 102 diákot kértek arra, hogy 12 különböző nő önéletrajza és fotója alapján mondják el, mi jut eszükbe azokról. Az önéletrajzok között volt 6 olyan nőé is, akinek a súlycsökkentő műtétje előtt és után is készült fotó.

A diákoknak értékelniük kellett a jelentkezőket, mintha ők lennének a cégvezetők: vajon kiválasztanák-e azokat egy munkakörre és milyen típusúra.

Meg kellett mondaniuk, milyen kezdő fizetést adnának nekik, valamint, hogy véleményük szerint mennyire lesz sikeres a jelentkező a rábízott munka terén.

Összességében elmondható, hogy a túlsúlyos jelentkezők kisebb értékelést kaptak a soványaknál. Alacsonyabb fizetést ajánlottak volna fel nekik és úgy ítélték meg, hogy kevésbé lesznek sikeresek a munkájukban, mint a karcsú társaik.

Kerry O'Brien, vezető kutató a Monash egyetemről elmondta: eredményeik rámutatnak, hogy valóban létezik és ezért foglalkozni kell a "túlsúlyos diszkriminációval". Különösen a nőkkel szembeni diszkriminációnál igaz ez, hiszen nekik kell leginkább megbirkózniuk az előítélettel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.