Nemigen figyelmeztetik az amcsi anyákat és apákat

Meg se mondják a szülőknek: a gyerek kövér!

Talán nem csoda, hogy nagyon sok gyermek túlsúlyos az Egyesült Államokban: a szülők kevesebb, mint egyharmada emlékszik arra, hogy csemetéje túlsúlyára az orvos emlékeztette volna. Más kérdés, hogy maguk miért nem veszik észre.

2011.12.07 16:55ma.hu

Az amerikai szülők kevesebb, mint egyharmadának mondja meg az orvos, hogy gyermekük kövér - állapította meg egy új tanulmány. A túlsúlynak már gyermekkorban útját kell állni, különben a fiatal számos egészségügyi problémával - és a társai csúfolódásával - lesz kénytelen szembenézni.

Ám az észak-karolniai kutatók tanulmánya arra mutatott rá, hogy ha a szülő nem észleli a gyermek jelentős túlsúlyát, vagy nem akar róla tudomást venni, az orvos sem fogja a szemébe mondani.

A szülők sokkal motiváltabbaknak lennének a helyes étkezési szokások követésében, valamint a fizikai aktivitás növelésében, ha tudnák, hogy a gyerek igenis kövérnek számít - mondta Dr. Eliana Perrin, az Észak-Karolinai egyetem Chapel Hill-i egészségügyi iskolájának professzor asszisztense.

"Mivel mi vagyunk az egészségügyi dolgozók, a mi feladatunk figyelmeztetni a túlsúlyra illetve az elhízottságra a szülőt, lehetőleg kíméletes módon és úgy, hogy elég határozottak legyünk, amelynek következtében az apa vagy az anya tesz lépéseket a gyermek fogyása érdekében."

A kutatók 5000 túlsúlyos gyermeket tanulmányoztak 2 és 15 éves kor között, az 1999 és 2008 közötti időszakban. A szülők 22 százalékának mondta meg az orvos, hogy a gyermek túlsúlyos.

A szám 19,4 százalékról 1999-hez képest 23,4 százalékra nőtt, és 29, 1 százalékra 2008-ra.

A szülők figyelmét fontos felhívni a gyermek túlsúlyára, ez egy igazi "ébresztő" lökés, hogy változtassanak a gyerek, illetőleg a saját életmódjukon is - mondta el Dr. Perrin.

A tanulmány az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine-ben jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.