Az ételhabzsolással kövérek és betegek leszünk

Vigyázz! A gyors evés gyorsan sírba tesz!

Ha gyorsan eszünk, sokkal előbb elhízottak leszünk - állapították meg Új-Zélandi kutatók. Vannak kutatók, akiknek már a "beszélő tányér" is megfordult a fejükben, amely figyelmeztet a lassításra. Mi a baj a gyors evéssel?

2011.11.22 14:15ma.hu

A túlságosan gyors evés és általában a mindennapi teendők gyorsasága hatással van egészségünkre. A Journal of the American Dietetic Association lapban közzétett tanulmány szerint a 40-50 éves nők esznek a leggyorsabban, és sokkal előbb kövérek lesznek, mint a lassú evők.

Az ételek behabzsolása az elhízás esélyét megduplázza - teszi hozzá egy japán tanulmány. Az Osakai egyetem tudósai 3000 ember étkezési szokásait figyelték meg, és megállapították: a gyorsan evő férfiak esetében 84 százalékkal valószínűbb volt az elhízás.

A gyors evéssel az a baj, hogy felpörgeti a mechanizmust, mely az agyunkat "figyelmezteti" hogy tele vagyunk, és már nem kellene többet enni - mondja Ian McDonald a Notthingami egyetemről. "Az idegek jeleket küldenek az agynak, ha a gyomor telített."

A ghrelin nevű hormon mennyisége pedig, mely akkor termelődik, ha a gyomor üres és leadja az éhség jelzést, csökkenni kezd. Nagyjából 20 percig tart az evés elkezdésétől, amíg az étkezés abbahagyására intő üzenet megérkezik.

Ezért, ha túlságosan gyorsan eszünk,
túltelítjük gyomrunkat és hízásnak indulunk.

Ez a gyors evési szokás sokaknál még gyermekkorban alakul ki - azért, mert a csemete minél előbb el akar tűnni az asztaltól, mondjuk azért, hogy megint játszhasson. Hihetetlen azonban, hogy ezt a szokást mennyien továbbviszik felnőttkorukban is.

A Dél-Karolnia egyetem kutatói arra figyelmeztetnek, hogy az étel behabzsolása a savas reflux kockázatát is növeli, ahogyan a gastro-oesophagealis refluxbetegségét is, mely az egyik leggyakoribb emésztőszervi eltérés.

A túlságosan gyorsan evő ember sok levegőt is visz be étkezés során a szervezetébe, ami kellemetlen érzést okoz az emésztőrendszerben. Ha jól megrágjuk az ételt, az étkezésnek 20 percig kell tartania - mondja Dr. David Forecast, gasztroenterológus a London klinikáról.

Jó tanács lehet, hogy miközben eszünk, felállunk és ellenőrizzük, mennyire vagyunk tele. Ha jól érezzük magunkat de nem túlságosan telítve, akkor éppen eleget ettünk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.