A desszerttel várjuk meg a desszert idejét...

6 tipp, hogy sose együnk túl sokat!

Nem nagy ördöngösség: egy kis odafigyeléssel nem lesz szükségünk arra, hogy a szigorú diétát tartsunk vagy a kalóriákat számolgassuk. Könnyebb módja is van, hogy ne "együk túl" magunkat.

2011.09.16 08:25ma.hu

Amikor az ember úgy érzi, túlságosan sokat eszik, és a határán van az elhízásnak, gyorsan észbe kap, ám könnyen kifoghat egy szigorú diétát, amelyet aztán nem, vagy csak nagyon nehezen tud betartani.

Egyszerűbb lenne talán, ha megelőznénk az elhízást! Sokan nincsenek azonban tisztában vele, mire kell ügyelni, hogy ne legyen gyakori a "túlevés" - Tina Haupert amerikai étkezési szakértő és könyvíró 6 tippet javasol ennek elkerülésére.

1. Mindig együnk eleget a nap folyamán

Amennyiben napközben nem fogyasztunk kiadós ételeket - melyek tartalmaznak elegendő rostot és szénhidrátot, alacsony zsírtartalmú fehérjét és egészséges zsírokat - hajlamosak vagyunk a nap végén túlenni magunkat.

Legyünk benne biztosak, hogy valamennyi ételünk és rágcsálnivalónk tartalmazza ezen három, fontos összetevő kombinációját. Így egészségesen étkezünk és sosem leszünk éhesek.

2. Tartsuk távol a "csábító" ételeket

Noha olykor nem tudjuk megállni, hogy ne vásároljunk be az édességekből is jó pár napra valót, ha ezt nem tesszük, máris tettünk egy lépést a karcsúság felé! Egyszerű szabály: ne legyen otthon csoki, keksz, aprósütemény, ne járhassunk rá napközben!

Ha egyszer-egyszer a hónap folyamán megkívánjuk, térjünk be egy cukrászdába és együnk meg egy szelet sütit a kávéhoz, vagy vegyünk le a bolt polcáról egy csokoládét.

3. Ne feledjük a szomjat

Gyakori, hogy éhesnek érezzük magunkat, pedig csak innunk kéne egy pohár vizet. Sokakra délután, az ebédet követően rátör az éhség érzet, de ne elégítsük ki azzal, hogy újabb adag ételt fogyasztunk el. A legtöbb esetben elmulasztja egy nagy pohár víz vagy meleg tea megivása. Válasszuk a hidratálást az "érzelmi evés" helyett.

4. Ne nyúljunk azonnal utána...

Lehetetlennek tűnik, hogy ha éppen nemrég ettünk, ismét éhesnek érezzük magunkat. Ha mégis így van, várjunk legalább 20 percet, mielőtt újabb rágcsálnivaló után néznénk. A várakozás jót tehet, mert közben teljességgel eltűnhet az étel utáni vágy is.

5. Túl szigorúak se legyünk magunkkal!

Egy szelet csokis fánktól nem fogunk kilókat felszedni. De ne csináljunk rendszert a fogyasztásából! Olykor megveszünk egyet és jóízűen megesszük, ezzel le is tudjuk az adott étel utáni vágyakozást. Legyünk benne biztosak, hogy ezután vissza tudunk térni a megszokott, egészséges étkezésünkhöz.

6. Várjuk ki a desszert idejét...

Az a nyavalyás sütés-főzés feladhatja a leckét! Ha azonban este állunk neki muffint sütni, ne csábuljunk el és együnk is azonnal belőle. Még a végén nem tudjuk abbahagyni!

Várjuk meg vele a másnapi desszertidőt: a "különleges alkalmat", amikor a kávé, a tea mellé elfogyaszthatunk egy finom süteményt. Már csak azért is, mert az esti édességfogyasztás egyenesen arányos a hízással...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.