Nem kell zsírt tárolni, csak mert jön a hideg

Íme a megoldás: ezért hízunk télen!

Könnyen elfelejtjük a diéta gondolatát, amikor beköszönt a hűvös idő: nincs ott a pánik, hogy fogunk a strandon kinézni. No, de ha nem eszünk sokkal többet, miért hízunk mégis jobban télen?

2011.10.26 14:25ma.hu

Ahogy közeledik a hideg, és egyre több időt töltünk benn, a meleg szobában, egyre kevésbé foglalkoztat bennünket, hogyan is néznénk ki fürdőruhában. A következő tavaszig elfelejtjük, hogy az alakot megtartani nem lenne rossz.

Ebben az időszakban 1-2 kiló általában felszalad ránk, de lehet, hogy több is. Valóban elkerülhetetlen ez?

Aki többet eszik, nem fázik?

Gyakori tévhit: ahhoz, hogy télen kevésbé fázzunk, többet kell ennünk - ugyanis az fázik jobban, aki több terhet cipel magán. Az egyedüli zsír, ami melegebben tart, a barna zsír, amellyel a babák rendelkeznek és a genetikai programozás eredménye. A fehér zsír energiát tárol, a barna zsír kalóriát éget a hőért. Miért kellene tehát többet ennünk, hogy "melegen tartsuk magunkat"?

A téli hónapokat az éhséggel azonosítjuk. Egy teórián alapul ez, miszerint genetikailag arra vagyunk programozva, hogy zsírt tároljunk ősszel, amely segít túlélni. Erre azonban nincs szükségünk, mivel egész évben ételhez jutunk. Az éhínség nem következik be, ezért nem használnánk fel a tartalékainkat. Ez nem mentség tehát arra, hogy valaki hasat ereszt. Kontrollálni tudjuk a kinézetünket azzal, milyen ételeket eszünk.

"Dehát éhes vagyok...!"

A test alap hőmérsékletét télen is fenntartja a szervezet. Tehát valószínűbb, hogy az éhségérzet az agyban alakul ki: a melatonin nevű hormon, amely a sötétebb napokban álmosabbá, aluszékonyabbá tesz minket, az étvágyat is növeli. Tavasszal és nyáron a melatonin szint alacsonyabb, ám ősszel és télen megnő.

Ami meglephet minket: tavasszal és nyáron többet eszünk, mint télen - csak a kívánt ételek típusa más, ez változik meg ősszel! Tavasszal és nyáron is sok szénhidrátot fogyaszthatunk, de ősszel a zsírosabb ételek kerülnek terítékre. Talán csak egyszerűen a vágy hajt minket, hogy jobb kedvünk legyen...

A nedves, nyirkos, hideg időben ugyanis erre vágyunk: boldogabbnak érezni magunkat. Erre használjuk az ételeket is. Energiaadó, kalóriadús ételekre áhítozunk, melyek gyakran édesek és hizlalóak. Csakhogy a cukros ételek hatására még több energia- és kalóriadús finomságra vágyunk majd.

A hiányzió D-vitamin

A D-vitamin szintje a napsütés hiányával csökken a szervezetben. Ez szintén hatással van ránk. A szervezetnek szüksége van napfényre, hogy D-vitamint termeljen. Az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező ember pedig jellemzően többet eszik, a zsír raktározódik, ahelyett, hogy energiaként használódna fel.

Sok hal fogyasztásával, illetve, ha napi 20 percig ér bennünket a napfény, máris magasabb lesz a D-vitamin szint.

A tévé


Bizony, amiért kevésbé vagyunk okolhatóak: míg tavasszal és nyáron gyakran időzünk a szabadban, sétálunk a vízparton, parkokban, ősszel bevesszük magunkat a kanapéra a tévé elé. Nézzük a tévét, és sokszor rágcsálunk közben valamit.

Mást nem tehetünk a hízás ellen, mint hogy megválogatjuk, mit eszünk. Szükségünk van-e arra, amit éppen elfogyasztani akarunk? Van-e rá lehetőségünk, hogy az elfogyasztott ételt letornázzuk, a kalóriát elégessük?

Legjobb egyébként, ha a testmozgás a téli időszakban sem hagyjuk abba. Megkönnyítjük a kalóriaégetést!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.