Hogy lehet egészségesebb az ünnepi időszak?

10 dolog, ami kövér újévezővé tehet

Közeledik az esztendő leghúzósabb időszaka - az advent, a karácsony, amikor aztán végképp nem tudunk ellenállni a finomabbnál finomabb ételeknek, süteményeknek! Mit érdemes inkább kihagyni?

2011.11.21 08:15ma.hu

Előrebocsátanánk, hogy önsanyargatásra az ünnepek alatt nincs szükség, de érdemes látni, mit együnk meg jó szívvel, és mit ne. Nagyjából 50 olyan fontosabb ünnepi étel és rágcsálnivaló létezik, amelyre inkább nemet kellene mondanunk. Íme közülük néhány, első körben.

- Sós rudacskák

A partik elmaradhatatlan kellékei. Ártatlannak tűnnek, de telített zsírokban napi bevitelünk harmadát tartalmazzák. A pattogatott kukorica, az apró perec vagy egy kevés chips, lehetőleg zsír nélküli szósszal még mindig jobb választás.

- Húsgolyócskák

Vigyázat, nem mindegy, milyen húsból és milyen összetevőkkel készül. Ha van benne bőven fehérkenyér darabka, vaj, nátriumban gazdag húsleveskocka, minden húsgolyó 400 kalóriát jelenthet.

- Tojásos, tejszínes ital (Eggnog)

A tejjel vagy tejszínnel, tojással készült, édesített, csábító sárga ital bőven tartalmaz hizlaló dolgokat. Cukorral, tojással, tejszínhabbal, bourbonnal készül, poharanként 343 kalóriát rejthet és 150 milligramm koleszterint, 21 gramm cukrot, amely egész napra elegendő lenne.

Válasszuk inkább a fűszeres almabort, vagy készítsünk édesítés nélküli kakaóporral hasonló italt.

- Töltött burgonya

A főtt burgonya C-vitaminban és rostban gazdag. Ám ha adunk hozzá sajtot, túrót, vajat, gyakorlatilag minden előnyének annyi. Egy töltött, közepes krumpli 316 kalória, 8,25 gramm telített zsírt tartalmaz. Vagyis a fele a napi javasolt bevitelünknek. A burgonyát inkább zsírszegény tejtermékekkel és alacsony kalóriás zöldségekkel (hagyma, spenót) töltsük.

- Krémes spenót

Nincs rosszabb, mint az egészséges spenótot elrontani olyasmivel, amitől krémes lesz: vajjal, sajttal! A krémes változat ugyanis 280 kalória. Legyen elég, ha zsírszegény tejjel és "light" sajtkrémmel készítjük.

- Serpenyős rostélyos


Még ennek a népszerű ünnepi ételnek a zsírszegényebb változata is 7 gramm telített zsírt tartalmaz, egy adag 280 kalória. Emellett ne feledjük a körettel bevitt kalóriát... Ha az ételt pulykából vagy sovány marhahúsból készítjük, egészségesebb a szívünkre nézve is.

- Gyümölcstorta


Bár egészségesnek hangzik, a gyümölcs mellett vajat, cukrot, kukoricaszirupot is tartalmazhat. Egy szelet 410 kalóriát jelent! Jobban járunk, ha egy tökös szeletet fogyasztunk (250 kalória), vagy készítsünk olyan süteményt, amelyben főleg banán, áfonya és könnyű kukoricadara van.

- Sajtos torta

Egy eredeti sajttorta-szelet több, mint 700 kalóriával járhat és 29 gramm zsírral! És a plusz ízesítéseket akkor még nem is említettük.

- Pekándiós pite

Nem magával a pekándióval van baj - hanem a cukorral, vajjal és egyéb összetevőkkel. Az egészséges dió mellett egy nagyon hizlaló pitét kapunk. Egy szelettel 500 kalóriát habzsolunk be. Egy almáspite jobb megoldás...

- A pulyka sötét húsa, bőrrel

A pulyka az egyik legegészségesebb hús, de vigyázzunk, melyik részét fogyasztjuk. Ha sötét húst bőrrel eszünk, 70 kalóriával és háromszor annyi zsírral többet fogyaszthatunk, ezért szedjük le a bőrt és a fehér húst részesítsük előnyben!

- Croissant


Könnyednek tűnik és légiesnek - ez a trükkje. De mi is van benne valójában? Cukor, só, vaj - és persze liszt. Egy vajas croissant 310 kalóriát jelenthet. Nemigen van tápértéke. Vendégkínálásra is válasszunk inkább könnyedebb süteményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.