A fehérjefogyasztás meggátolja a túlevést

Így nem fogunk a hizlaló rágcsák után nyúlni!

Akkor érezzük legéhesebbnek magunkat, ha kevés az étrendünkben a protein tartalom - a fehérjék fogyasztása egészséges, és meggátolja, hogy hizlaló extrákat kezdjünk keresgélni.

2011.10.13 08:15ma.hu

Ha túl kevés fehérje van étrendünkben, éhesnek érezzük magunkat, és hizlaló rágcsálnivalók után nyúlunk. Könnyen segíthetünk ezen, ha az átlagosnál több proteint fogyasztunk, például hús, hal, tojás és diófélék formájában. Együk inkább ezeket, minthogy azt tapasztaljuk, már megint felcsúszott pár kiló!

Egy átlagos brit felnőtt naponta 12 százalék fehérjét eszik étrendjén belül, ám sok embernél ez a szám sokkal kisebb, sajnos a fehérje helyett szénhidráttal tömik magukat, melyek sok esetben feldolgozott ételekből származnak.

A Cambridge-i egyetem és a Sydney egyetem kutatói 22 önkéntes bevonásával végeztek tanulmányt, mindannyian egészséges testsúllyal rendelkeztek, koruk 18 és 51 év között volt. Az ételek, melyeket fogyasztottak, ugyanúgy néztek ki, de más volt a fehérjeszintjük.

A tipikus menü egy ízletes muffint tartalmazott reggelire, tonhalas fogást salátával ebédre és bolognai spagettit (zöldségekkel) estére. A zsír mennyisége állandó maradt - 30 százalék a teljes kalóriabevitelben -, ám a szénhidrát hol 45, hol 50 hol pedig 60 százalékra volt minden ételnél beállítva.

Az önkéntesek ugyanazokat a testmozgásokat is végezték a tanulmány ideje alatt, elkerülvén, hogy a stressz vagy az unalom miatt extra ételeket vegyenek magukhoz.

A négynapos periódus alatt azok az emberek, akik 10 százalék fehérjét vettek magukhoz, átlagosan összesen 1036 extra kalóriát fogyasztottak, azokkal szemben, akik 15 százalékban ettek proteint. A proteinfogyasztás emelése 25 százalékra nem jelentett különösebb segítséget a túlevés megakadályozásában.

Telítettebbnek azonban azok érezték magukat két étel között, akik 15 százalékban ettek proteint. Alison Grosby tanulmányvezető szerint az is kiderült, hogy az embereknek nagyobb étvágya van a fehérjékre, és ha kevés az étrendben a protein, az extra energiabevitelhez vezet.

A fogyáshoz a szakemberek szerint az kell, hogy a tányérunkat felezzük: egyik felére negyed-negyed arányban a fehérjék és a szénhidrát kerüljenek, a másik felén pedig zöldségek legyenek.

Dr Susan Jebb
társszerző hozzátette, ne feledjük, hogy a nagy mennyiségű szénhidrát és zsír fogyasztása nagymértékben növeli az elhízás rizikóját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.