Diétával kordában tartható a pszoriázis?

Segíthet a fogyókúra a csúnya bőr pörsenéseken

A fogyókúra hozzásegíthet, hogy a bőr tisztább legyen. Ugyan teljesen még egy tanulmány sem bizonyította, hogy a táplálkozás megváltoztatása enyhülést hoz a pszoriázisban szenvedők számára, mégis ajánlott a következő diéta kipróbálása.

2011.09.26 14:25ma.hu

Noha tanulmányok még nem bizonyították, van-e egyértelmű összefüggés a pszoriázissal küzdő beteg állapotának javulása és a diéta között, néhány módszer beválthat, hogy a bőrt elcsúfító foltok visszahúzódjanak.

"Nincs "pszoriázis diéta", de a betegségben szenvedők kirpróbálhatnak egy olyan táplálkozást, amellyel hozzájárulnak a tüneteik csökkentéséhez. Az ugyanis bizonyos, hogy az elhízott embereknél például növekszik a pszoriázis kockázata, ezért a fogyás hozzájárulhat állapotuk javulásához" - mondja Neil Korman, az ohiói, cleveland-i Murdough pszoriázis központ munkatársa.

Válasszunk előszöris olyan ételeket, amelyekben sok az antioxidáns: gyümölcsöket, zöldségeket, babot, amely a gyulladást csökkenti. A krónikus pszoriázisban szenvedők közül nem egynek a diétás étkezés megkezdése óta kevesebb a tünete és azok enyhébbek is.

Ha nem is tudunk véghezvinni nagy változtatásokat, lassan és kisebbekkel is célt érhetünk: sok zöldséget és a fehér liszt helyett teljes kiőrlésűből készült péksüteményeket, gabonát fogyasszunk. Kerüljük a feldolgozott húsokat.

Zöldekkel és gyümölcsökkel...

Minden nap fogyasszunk 2-4 adag gyümölcsöt és 5 adag zöldséget - minden köret helyett mehet zöldség. Ezek tele vannak antioxidánssal, és segítenek ellenőrzés alatt tartani a gyulladást. Különösen a sötét színű zöldségek és gyümölcsök, valamint a sárgák ajánlottak.

Például a piros paprika, ananász, málna, spenót, áfonya, répa. Sokkal ajánlottabb a friss zöldségekből és gyümölcsökből antioxidánsokhoz jutni, mint étrendkiegészítőkből.

Egy adag lehet egy alma; narancs; közepes banán; 3/4 csészényi áfonya; fél csészényi nyers vagy főtt zöldség.

Teljes kiőrlésű gabona és szója


Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket. Ezek ugyanis antioxidánsokban gazdagok, és felveszik a harcot a gyulladásokkal szemben. A pszoriázis esetében is erre van szükség. Rosttartalmukat a kutatók ugyancsak a gyulladások csökkentéséhez kötik.

Napi javasolt adag: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, negyed csészényi összetört tészta, +/4 csészényi gabonapehely, egyharmad csészényi barna rizs.

Együnk napi szinten lencsét, babot vagy diót. Remek fehérjeforrások, de antioxidánsban és rostban is gazdagok.

Fogyasszunk gyakran egy-két adag edamame-t, szójatejet, szójából készült termékeket, tofut. A szója szintén gyulladáscsökkentő. Egy adag lehet például fél csészényi edamame, 1 csésze szójatej, fél csészényi tofu.

Zsírok

Ami a zsírokat illeti, ajánlott az olívaolaj, a mogyoróolaj, a mogyoró, az avokádó, a magvak, a mogyoróvaj. A jó zsírok ugyanis csökkentik a szervezetben levő gyulladásokat, a margarint azonban kerüljük, mert ártalmas transz-zsírokat tartalmaz és éppenséggel rosszabbra fordíthatja a pszoriázist.

Halak

A halak fogyasztása mindenkinek ajánlott, a pszoriázisban szenvedőknek azonban külön javasolt. Egyenek Omega 3-zsírsavban gazdag halas fogásokat. A lazac, a tonhal, a makréla, a szardínia is megfelelő. Az Omega 3-zsírsavak is segítenek a gyulladás leküzdésében.

Amit ne együnk...

A gyorséttermi-, a bő olajban sült ételeket határozottan kerüljük! Ezek tele vannak telített zsírokkal és transz-zsírokkal, amelyek egyébként mindenkire nézve egészségtelenek. Ha egyszer egy hónapban elcsábulunk és eszünk ilyet, az még rendben van - ha viszont egyszer egy héten, az már nem jó!

Sovány húsokat fogyasszunk, különösen csirkét és pulykát, steak-et, hátszínt, bélszínt.

Cukrot és alkoholt ne!

A cukorfogyasztást kerüljük, helyette növényi alapú cukorpótlót használjunk, vagy ne édesítsük az ételeket, a kávét, teát egyáltalán (ha úgy is meg tudjuk szokni őket).

A cukor ugyanis hozzájárul a gyulladások kialakulásához - ahogyan az alkohol is, ennélfogva a szeszes italok fogyasztása sem javasolt!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.