Hallal a demencia ellen

Ne telített zsírban, Omega-3-ban "tocsogjunk"!

Az orvosoktól azt hallani: ne együnk zsírt! Nem mindegy azonban, melyik zsírról beszélünk. Az Omega-3 telítetlen zsírsavak ugyanis nagyon előnyösek a szervezetre! Lássuk, miből nyerhetjük.

2011.03.28 15:00ma.hu - Fotó: Foodie Photography - photos.com

A telítetlen zsírsavakat, melyeket - leszámítva néhány kivételt - a szervezet nem képes előállítani (esszenciális zsírsavak). A napi szükséglet biztosításához viszont szükségünk van rá, ezért nélkülözhetetlen, hogy táplálék formájában bejuttassuk ezeket a szervezetünkbe.

Hogy mennyire fontosak számunkra, azt valójában csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel. Számos előnyös tulajdonságuk van a szervezetünkre nézve. Segítenek megelőzni a szívinfarktust, a szívproblémákat, a stroke-ot, melyek nagyon sok országban vezető haláloknak számítanak...

Ezen kívül azonban védenek a depressziós tünetek, a demencia (elbutulás), a rákos megbetegedések, a köszvény, az ízületi gyulladások ellen. A stresszmegoldó képességünk csökken, ha kevés Omega-3 zsírsavat fogyasztunk, ezért alakul ki könnyebben a rossz közérzet, a depresszió.

Az Omega-3 zsírsavak csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezzel együtt az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Ha egy nő gyermeket vár, nemcsak a koraszülés esélyét csökkentik az Omega-3 zsírsavak, a magzat fejlődésére is igen jó hatással vannak.

Segítik a látásélesség kialakulását és a kisgyermekek szellemi fejlődését.

Az Omega-3 zsírsavak a zsírok szállításában is részt vesznek, és azáltal csökkentik a gyulladásokat, hogy szerepük kimutatható a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében.

Erősítik az immunrendszert, részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében.

Különösen jók a probléma- és feladatmegoldás képességének fejlesztésére: azoknak a gyermekeknek jobban vág az agya, akik rendszeresen fogyasztanak Omega 3-zsírsavakat.

Lássuk, milyen ételekben találhatjuk meg őket: ilyen például a halolaj, a lazac, a tonhal, a diófélék, leveles zöldségek, brokkoli, zöld bab, szardellapaszta.

Bár elsősorban a tengeri halak ajánlottak, Magyarországon tartalmazza az esszenciális zsírsavakat a busa, a szójabab, a növényi olajak és magvak is.

Hetente az Omega-3 zsírsavakból 300 grammot ajánlott fogyasztani. Sajnos hazánkban szinte minden háztartásban ennél kevesebbet esznek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.