Megmaradt a szívroham

Nem segít a szívbetegeken az omega-3 zsírsav?

Nem védte meg a korábban szívrohamon átesett pácienseket az újabb infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin fogyasztása - közölték eredményüket vasárnap holland kutatók.

2010.08.30 14:51MTI

Több mint 4 800 páciens egészségét 40 hónapig követték nyomon. A vizsgálat során kiderült, hogy az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarint fogyasztó pácienseknél nem csökkent a súlyos szívrohamok és más szívérrendszeri események kockázata azokhoz képest, akik nem ilyen margarint ettek.

Daan Kromhout kutatásvezető, a Wageningeni Egyetem munkatársa elmondta, a hatékonyság hiánya utalhat arra is, hogy a 85 százalékos arányban koleszterinszintet csökkentő sztatint, valamint vérnyomáscsökkentőt és vérhígítót szedő páciensek gyógyszerezése jól volt beállítva.

A tanulmányban részt vevő emberek 60 és 80 év közötti férfiak és nők voltak, akik nagyjából négy évvel korábban szenvedtek el szívrohamot.

A tanulmány eredményeit vasárnap ismertették az Európai Szívgyógyász Társaság stockholmi konferenciáján, és tették közzé a New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat online kiadásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.