Ne feledje az Omega-3-at, ha terhes!
Halolajjal kerülhető el a babahapci?
Ritkábban mutatták az első fél évükben a megfázás jeleit azok a babák, akiknek édesanyja többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavat fogyasztott terhessége alatt.
2011.08.10 13:00MTIA nemzetközi munkacsoport nagy figyelmet kivívó tanulmányát a Pediatrics gyermekgyógyászati szaklap legújabb száma közölte.
A nemzetközileg elfogadott táplálkozási ajánlás szerint mindenkinek javasolt hetenként legalább kétszer bármilyen formában halat enni, mert a halak zsírjában lévő többszörösen telítetlen zsírsavak a koszorúér-betegség megelőzésében alapvető szerepet játszanak.
Mexikói terhes asszonyok dokozahexaénsav (DHA zsírsav) fogyasztásának tapasztalatai alapján a bőséges halevés a megszületendő gyermek egészsége szempontjából is igen hasznos.
A DHA egyike a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak. Mivel a halakból előállított változatnak sokak számára nem kedvelt halszaga van, az amerikai-mexikói kutatócsoport algákból készült táplálékkiegészítőt adott azoknak a terhes asszonyoknak, akik vállalkoztak a vizsgálatra.
Ezernél is több terhes nő szedte a DHA készítményt a terhesség második felében, vagy véletlenszerű kiválasztás szerint a megkülönbözhetetlen, de hatóanyagot nem tartalmazó változatot a szülés pillanatáig. Ezt követően a kutatók munkatársai az ezernyi baba sorsát, egészségét féléves korukig rendszeresen ellenőrizték.
Külön figyelmet fordítottak a leggyakoribb csecsemőbetegségek előfordulására, följegyezve, hogy volt-e köhögés, nátha vagy bármilyen bőrkiütés. A megfázás tünetei a megszületést követő első hónapban 26 százalékkal ritkábban fordultak elő azoknál a babáknál, akiknek édesanyja a terhesség második felében folyamatosan szedte az omega-3 zsírsavat.
A kedvező hatás kisebb mértékben a gyerekek életének első félévében is folytatódott. A kutatók véleménye szerint az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak "kedvezően befolyásolhatják a magzati és az újszülöttkori immunrendszer működését".
Usha Ramakrishnan és munkatársai hangsúlyozzák, hogy a mexikói nők megszokott táplálkozásukban átlagosan fele annyi DHA jellegű tápanyagot fogyasztanak, mint amennyit az amerikai asszonyok étrendjükben.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 13:42 Lehallgatókészüléket talált a lengyel titkosszolgálat a keddi kormányülés termében
- 12:39 Nagy István: zöldideológiai nyomás alatt van az európai agrárium
- 11:36 Döntött a Fővárosi Választási Bizottság: Borbély Lénárd nem tiltotta ki Orbán Viktort Csepelről
- 10:33 Izrael elfoglalta a határátkelő gázai oldalát Rafahban
- 9:31 NAK: mozgalmasan indult a szezon az országos jégkármérséklő rendszer számára
- 8:26 Érettségi - OH: matematikával folytatódott az írásbeli érettségi
- 7:24 Gulyás Gergely: nehéz lesz az uniót hosszú távon egyben tartani
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06