A túlsúlyosakat idejekorán diétára kell fogni

Ötévesen kiderül, hogy csúfolni fogják a gyereket az iskolában

Igen korán kiderül, mely gyerekek lesznek később kitéve gúnyolódásnak, és illeszkednek be nehezebben: nem szabad hagyni, hogy a csemete túlsúlyos legyen.

2011.10.05 08:25ma.hu

A gyerekek, akik már az iskola elkezdésekor társaiknál nagyobb testsúllyal indulnak tanulni, később komoly problémákkal küzdhetnek - mutatta ki egy tanulmány.

Az Adelaide egyetem kutatói 3300 gyermek sorsának alakulását követték figyelemmel 4 éven át. Kiderült, ezeket a gyermekeket szüleik 15 százalékkal többen jellemezték már 8-9 évesen is elszigeteltnek, olyannak, akit csúfoltak.

Ezen gyerekek tanárai 20 százalékkal több esetben mondták, hogy meglátásuk szerint érzelmi problémáik voltak a csemetének.

Michael Sawyer professzor, a tanulmány vezetője elmondta: úgy tűnik, a kezdeti kapcsolatok minősége az iskolában jelentős hatással van a gyermek későbbi mentális egészségére.

Magukat a gyerekeket 4-5 éves korukban interjúvolták meg, majd négy évvel később ismét. Mentális egészségükre és viselkedésükre voltak kíváncsiak, érzelmi problémáikra, az esetleges hiperaktivitásra és a társasági életükre. A megkérdezett gyermekek ugyanúgy túlsúlyosak voltak, mint korábban.

Amikor iskolába kerültek, a fiúk 17,5 százaléka, a lányok 21, 2 százaléka volt elhízott. 8-9 éves korukban azonban a szülők és a tanárok figyelme arra irányult, milyen kapcsolatban állnak ezek a gyerekek az osztálytársaikkal.

Christina Calamaro professzor a Marylandi egyetemről elmondta: érdekes, hogy a problémákat már a korai években látni lehet. Mindez azt sugallja, hogy az egészségügyi dolgozóknak idejekorán szólnia kellene a túlsúly miatt, mert ezzel elkerülhető lenne, hogy már kövér gyerekként kerüljenek a csemeték iskolába.

A "kövér" stigma rájuk ragasztása szociális problémák sorát indítja el a gyerekeknél: kivonhatják magukat foglalkozásokból, eseményekből, csak azért, mert attól félnek, hogy csúfolják majd őket. Zaklatásnak is gyakrabban vannak kitéve az iskolában.

Más tanulmányok arra is felhívják a figyelmet, hogy a túlsúlyosak életük későbbi szakaszában sokkal esélyesebbek mentális betegségekre, depresszióba esnek, szoronganak és állandóan aggódnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.