Kövér és cukorbeteg lehet később a gyermek!

Diéta idején teherbe esni - meghökkentő következményekkel jár

Meghökkentő: azoknak a nőknek, akik éppen diétáznak, amikor teherbe esnek, kétszer akkora eséllyel lesz később elhízott gyermekük.

2012.04.04 08:15ma.hu

Egy új tanulmány szerint amennyiben az anya fogyókúrázik teherbeesésekor, ez egy nem genetikus változást idéz elő a méhben levő babánál. Kétszer nagyobb esély van rá, hogy a gyermek elhízott legyen, vagy cukorbeteg élete későbbi szakaszában.

A tudósok juhokon végzett vizsgálat alapján állapították meg, hogy ha kevesebb táplálékot kaptak az állatok a fogantatás idején, mindez az utód agyában, DNS-ében változást idézett elő.

A Manchester egyetem kutai úgy gondolják, hogy a felfedezés az emberekre is igaz - véleményük szerint ez megmagyarázza, miért hajlamosak az ikrek megbetegedni kettes típusú diabéteszben életük későbbi szakaszában.

A kutatók ikerterhességeket is vizsgáltak a juhoknál, akik kevesebb élelemhez jutottak abban az időben, amikor a bárányok születtek. Majd megnézték a születendő bárányok agyszöveteit, hogy lássák, történtek-e változások a DNS szerkezetében.

Anne White tanulmányvezető elmondta: voltak változások, mégpedig azokon az agyi területeken, mely szabályozza a táplálékfelvételt és a glükózt, ezért nagyobb az esélye későbbiekben a cukorbetegség kialakulásának.

Emiatt hajlamosak tehát az ikrek később a 2-es típusú diabéteszre, és ezért van az, hogy ha az anya kevesebb táplálékot vesz magához a baba megfoganása idején, a gyermek úgy nő fel, hogy esetében nagyobb az elhízás kockázata.

Anne White hozzátette: felfedezésük azért is fontos, mert láthatjuk, hogy bizonyos dolgokkal az agyban meg lehet változtatni a nem öröklött mechanizmusokat és ennek eredményeképpen változások következnek be a testben - melyek elhízottá tehetik az embert.

Egyre több és több ember válik elhízottá, vagy lesz cukorbeteg, az ikreknél ez az arány folyamatosan növekszik. Eközben a nők egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket és egyre nő a mesterséges megtermékenyítések száma is.

Ugyanígy, igen gyakori a diétázás a fiatal nőknél, és nem ritka, hogy a terhesség kezdetén is folytatják azt, mert még azt sem tudják, hogy terhesek.

A tanulmányt a Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology szaklap közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.