A kismamák súlya és életkora az oka?

50 éve még nem tartott ennyi ideig a szülés

Meglepő: a modern édesanyáknál nagyjából két és fél órával tart tovább világra hozni egy gyermeket, mint 50 évvel ezelőtt.

2012.04.02 10:12ma.hu

Amennyiben egy babát megszülni nem lenne még elég nehéz, kutatók szerint a szülés manapság tovább is tart, mint 50 éve. Egy tanulmány, mely közel 150 ezer nőt vett alapul, azt állítja: a szülés időtartama két és fél órával több ma, mint akkoriban.

Ennek okát a kutatók abban látják, hogy a 21. századi anyák súlyosabbak, mint 1960-as évekbeli társaik, sok esetben idősebbek is, amikor a babájukat világra hozzák, valamint annak módja is megváltozott, ahogyan a gyermekek születnek. Részben felelős lehet az epidurális fájdalomcsillapító használatának megnövekedése is.

A vizsgálat amerikai nőket érintett, de a brit orvosok szerint nincs okunk nincs azt gondolni, hogy ez nem érvényes más kismamákra is. A kutatók 40 ezer születést hasonlítottak össze 1959 és 1966 között közel 100 ezer születéssel 2002 és 2008 között.

Kiderült, hogy a szülés első szakasza - tehát amikor a fájások már megkezdődtek, de a kitolás nem -, 2 órával és 36 perccel tovább tart azoknál a nőknél, akik első alkalommal szülnek, mint a 60-as években, és 2 órával tart tovább azoknál a kismamáknál, akiknek már van legalább egy gyermekük.

Dr. Katherine Laughon szerint a különbség valóban magyarázható azzal, hogy a nők is különbözőek ma - a modern édesanyák a jelek szerint többet híznak a terhesség előtt és alatt is, és átlagosan 4 évvel idősebbek, mint az 1960-as évekbeli anyukák.

A szülő nők több, mint fele kap epidurális érzéstelenítést - amely 40-90 perccel hosszabbíthatja meg a szülést -, összehasonlítva azzal, hogy a 60-as években csak 4 százalékuk kapott.

Dr. Laughon azonban hozzátette, hogy teljes mértékben nem tudják megmagyarázni a modern kori szülés időtartamának megnövekedését.

Az orvosi gyakorlat is jócskán megváltozott az elmúlt 50 évben. Sok esetben használnak szüléskor oxitocint a szülés felgyorsítására, amelynek valójában a szülés időtartamának csökkenését kellene jelentenie. Talán arról van szó, hogy az orvosok tovább várnak az oxitocinnal, illetve mielőtt a császármetszés mellett döntenek.

Dr. Patrick O'Brien ugyanakkor hozzátette, mindez nem ártalmas, és a mai babák általában egészségesebbek is születésükkor, mint 1960-as évekbeli társaik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.