A szülés utáni depresszió is jobban fenyegeti őket

Irány a lejtő? Túl sokat várnak maguktól az idősebb anyukák

Az idősebb korban vállalt anyaságnak megvannak az előnyei és a hátrányai - a korosabb kismamák jobban hozzá vannak szokva az irányításhoz, többet várnak el maguktól és egy új tanulmány szerint a szülés utáni depresszióra is hajlamosabbak.

2012.03.21 14:25ma.hu

Azok a nők, akik várnak a gyermekvállalással, amíg karrierjüket stabillá teszik, esélyesebbek a szülés utáni depresszióra - állítják kutatók.

Az idősebb kismamák hajlamosak túltervezni, túlzottan felkészülni az elsőszülött baba érkezésére, és szenvednek, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzelték - derítette ki egy tanulmány.

Egy több nő halogatja a gyermekvállalást, hogy anyagilag megfelőbb körülmények legyenek a baba számára. Silje Marie Haga, az Oslo-i egyetem munkatársa elmondta: vannak okai annak, hogy számos idősebb anyuka érzékeny a szülés utáni depresszióra.

Megszokták, hogy maguk az életük irányítói, hosszú ideig tanultak, felépítettek egy karriert. Ám egy gyermeket nem lehet kontrollálni: igen rugalmasnak kell lenni hozzá. Sok édesanya ezért teljesen kiütve érzi magát, amikor a dolgok nem teljesen úgy alakulnak, ahogy várta.

Egyre több nő vállal kisbabát közelebb a 40-hez, mint a 30-hoz. Silje Marie Haga elmondta, elvégzett tanulmányuk arról árulkodik: túl nagy elvárásokat támasztanak saját magukkal szemben az idősebb anyukák, és amikor nem minden sikerül, depresszióba esnek.

Azok az újdonsült édesanyák, akik rugalmasabban és lazábban állnak a babával kapcsolatos, sokszor előre nem látható, váratlan dolgokhoz, jobban meg is küzdenek azokkal.

Van olyan anyuka, akit maga a császármetszés is kikészített, mert ő nem így tervezte a szülést. Kifejezetten csalódottnak érezte magát, amiért így kellett szülnie. Azzal magyarázta levertségét: "nem voltam képes rá, hogy természetes úton adjak életet a gyermekemnek. Másoknak kellett segíteniük."

A szoptatás nehézségei is kizökkenthetik az anyukákat. Az ugyanis nem mindig megy elsőre úgy, ahogy elképzelték. Ha pedig a szoptatás helyett más módon kell táplálniuk a csecsemőt, a társadalmi nyomás miatt idegeskednek.

Egy biztos: az édesanyáknak nagy gyakorlati és érzelmi támogatásra van szükségük, elsősorban a partnerüktől. Meg kell érteniük azt is, hogy vannak időszakok, amikor a mindennapok különösen fárasztóak lehetnek.

A szülést követő időszakban gyakori az ok nélküli sírdogálás, de ha tovább tart ez az állapot, mint 1-2 hét, lehetséges, hogy szülés utáni depresszióról van szó.

Az anyuka reménytelenség érzést tapasztal, szomorúságot, kimerültséget, és akkor sem tud aludni, ha a kisbaba alszik.

Ebben az állapotban az édesanyák képtelenek élvezni az anyaságot, amiatt pedig, hogy tudják, valójában boldognak kellene lenniük, különösen nagy érzelmi nyomás nehezedik rájuk. A depresszióra mint valami stigmára gondolnak, ezért segítséget sem kérnek. Pedig ez lenne a legfontosabb...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.