Később diabéteszre és szívbajra számíthat

Figyeljünk oda, hogy ne hízzon a lány baba!

A túlsúlyos lánybabák esélye sokkal nagyobb a szívbetegségre és a diabéteszre - állapították meg kutatók. Később ugyanis problémájuk lehet az anyagcseréjükkel.

2012.03.31 14:55ma.hu

Későbbi életük során könnyen szenvedhetnek cukorbetegségben és lehetnek kitéve a szívbetegség fokozott kockázatának azok a lányok, akik már babaként is túlsúlyosak. Felnőttként mindkét betegségre nagyobb az esélyük - figyelmeztetnek a kutatók.

Egy tanulmány, amely 1053 17 éves lányt vont be a vizsgálatba, azt is megállapította: problémáik lehetnek az anyagcseréjükkel, ha kisbabaként elhízottak voltak.

A Nyugat-Ausztráliai egyetem tudósai a tanulmányban részt vett önkénteseket nyolc alkalommal vizsgálta. Számításba vették testsúlyukat, testtömegindexüket (BMI), vérnyomásukat, koleszterinszintjüket.

Kiderült, hogy azok a 17 éves lányok, akiknek nagyobb volt a testsúlya, már születésük óta nehezebbek voltak, és magasabb BMI-vel rendelkeztek. Ezzel szemben a születési súlynak a férfiaknál nem volt akkora hatása az anyagcserére.

Dr. Rae-Chi Huang elmondta: hogy mi történik a méhben a babával, az hatással van rá később is. Kialakul a jövőbeni szívbetegség vagy diabétesz kockázata, és maga a probléma is, ha a gyermek felnő.

"Felfedeztük, hogy a kislány babák különösen ki vannak téve a megemelkedett kockázatnak. Azok a lányok, akiknek 17 évesen nagy volt az esélyük az elhízással kapcsolatos állapotok, így a cukorbetegség kialakulására, már 12 hónapos korukban túlsúlyosnak számítottak"-
fejtette ki a szakember.

Dr. Huang hozzátette, hogy a felfedezés azért is fontos, mert a nyugati társadalomban jellemző az anya túlsúlyossága és a terhesség alatti diabétesz kialakulása is, ami azt jelenti, hogy az újszülött fokozottan ki van téve az elhízásnak.

Az anyák egészséges táplálkozása tehát sokban hozzájárul ahhoz, hogy ezeknek az állapotoknak a megakadályozását elkerüljük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.