A telített zsírsavak odavágnak a spermának

A zsíros ételek beleavatkoznak a babagyártásba

Hatással lehetnek a zsíros ételek a férfi termékenységére? Egy új tanulmány szerint igen. A magas zsírtartalmú élelmiszerek csökkenthetik a spermiumok mennyiségét.

2012.03.15 14:55ma.hu

Rossz hatással vannak a zsíros ételek a férfiak spermiumszámára - állapították meg amerikai kutatók. Tanulmányuk nem volt igazán nagyszabású, 99 amerikai férfit vizsgáltak, akiket három csoportra osztottak - zsíros étel-fogyasztásuk alapján.

A legmagasabb napi zsír-bevitellel élő férfiaknak 43 százalékkal alacsonyabb volt a teljes spermaszáma, és 38 százalékkal kisebb a spermakoncentrációja, mint azoké, akik alacsonyabb zsírtartalmú ételeket ettek - derült ki a tanulmányból, melyet a Human Reproduction szaklap közölt.

"Bár ez a tanulmány nem tesztelt túl sok embert, úgy gondolom, így is sokat elárul arról, mennyire érzékeny a férfi termékenység, milyen mértékben befolyásolható és mennyire számít a helyes táplálkozás, mely hatással van általános egészségünkre" - mondta el Dr. Joseph Alukal, a New Yorki Langone egészségközpont termékenységi szakértője és a New Yorki egyetem egészségügyi iskolájának professzor asszisztense.

"Arra is emlékeztet bennünket, hogy az egyszerű életmód-beli változtatások, mint a helyes étrend, vagy a rendszeres testmozgás mennyire jótékony hatású a spermaszámra és a gyermekvállalásra."

Az összes spermaszám azt mutatja, mennyi a spermiumok száma az ejakulátumban, míg a spermium koncentráció a milliliterenkénti spermiumszámot jelenti.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a normál spermaszám 39 millió spermium az ejakulátumban, a normál spermiumkoncentráció pedig 15 millió spermium milliliterenként.

A telített zsírok fogyasztása köthető leginkább a spermiumminőség romlásához. Azoknál a férfiaknál, akik sok telített zsírban gazdag ételt ettek, 35 százalékkal alacsonyabb spermaszám és 38 százalékkal alacsonyabb spermium koncentráció volt megfigyelhető, mint a telített zsírokat csak alig fogyasztóknál.

Jill Attaman tanulmányvezető elmondta: a tanulmány alátámasztja, hogy az egészséges étkezés nagyon fontos. A telített zsírok fogyasztását csökkenteni kell, melyek egyéb egészségügyi következményekkel is járnak, így pl. szív- és érrendszeri betegségeket okoznak.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a legtöbb Omega-3 zsírsavat fogyasztó férfinak 2 százalékkal magasabb volt a spermaszáma, mint azoké, akik nemigen ettek ilyet. Az Omega-3 zsírsav leginkább a halolajban található meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.