Sajnos utánozzuk egymást az asztalnál

Vigyázz, kövéríthetnek a barátaid!

A legkeményebb elhatározás is képes megdőlni, ha egy asztalnál ülünk olyanokkal, akiknek nem számít a kalória. Erős befolyást gyakorolnak táplálkozási szokásainkra, még ha nem is vesszük észre.

2012.02.02 10:15ma.hu

Ki hinné, pedig igaz: nagy hatással vannak asztaltársaink az étkezési szokásainkra és bizonyos esetekben túlevést eredményeznek, különösen, ha igyekszünk egyetértőek lenni és jó benyomást kelteni.

A PLos One szaklapban publikált tanulmány érdekes kísérletet végzett: 70 embert hívtak meg, hogy vacsorázzanak együtt egy asztalnál egy étterem-szerű helyiségben.

A nőkön megfigyelhető volt, hogy mintha egymást utánozták volna: ugyanabban az időpontban vettek újabb falatokat a tányérjukra, és szinte ugyanakkor haraptak is az ennivalóba.

Az étkezés elkezdésekor háromszor gyakrabban fordul elő egymás utánzása, mint a végén - ami arra enged következtetni, hogy az idegen nők a jó benyomás érdekében imitálták egymás viselkedését.

Azt is jelenti, hogy a túlevés is esélyes, ha az ember társaságban van - a többiekhez próbál igazodni, miközben számára túl nagy mennyiséget fogyaszt. Persze a fordítottja is igaz: ha azt látja, hogy asztaltársai csak csipegetnek, nem valószínű, hogy nagyobb mennyiségű ételt fog magához venni...

"A társadalmi befolyás egyértelműen kimutatható az élelmiszer-bevitelünkben - mondta el Roel Hermans, a holland Nijmegen-i Radboud egyetem doktorandusza. - Ezért érdemes az embereknek odafigyelniük ezekre a dolgokra. A "többiek" befolyása még azt is akadályozhatja, hogy az egészségesebb ételeket válasszuk és fenntartsunk egy egészséges étrendet."

A kutatók nem biztosak abban, hogy a tanulmány résztvevői azért utánozták egymást, hogy jó benyomást tegyenek a többiekre, de korábbi tanulmányok rámutattak, hogy ez az imitáció akkor történik, ha az emberek azt szeretnék, hogy szimpatikusnak tartsák őket.

Az is kiderült már egy tanulmány során, hogy egy asztaltársaságban nem tartják túl megnyerőnek azt az embert, aki feltűnően kis mennyiségű ételt eszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.