Jóval magasabb ma a beltéri hőmérséklet?

Meghökkentő - a fűtés is kövérít minket

Korábban korántsem volt olyan meleg az otthonokban, mint ma - kutatók szerint a túlságosan feltekert fűtés szintén hozzájárul a kilóink gyarapodásához!

2012.01.30 18:55ma.hu

Télen nemcsak a túl kevés mozgás és a kanapén, tévé előtt tespedés - amely közben előszeretettel eszünk valami nassolnivalót -, tehet róla, hogy több kilóval gyarapodunk a hideg hónapokban. Kutatók szerint a fűtés is kulcsfontosságú a túlsúly kialakulásában.

Manapság ugyanis sok esetben jóval melegebb hőmérsékleten tartózkodunk otthonunkban, mint amennyire szükségünk lenne. Gondoljunk csak a távfűtésre - vannak, akik nyitott ablak mellett kénytelenek aludni télen, mert a fűtést nem tudják lejjebb szabályozni, de már maguk is érzik, hogy kellemetlen számukra a hőmérséklet...

Szakemberek rávilágítottak, hogy a hatvanas évek óta, amikor a központi fűtés népszerűvé vált, a lakásokban, házakban magasabb lett a beltéri hőmérséklet. Nagyon úgy tűnik, hogy ebben az időben kezdett el nőni az elhízások gyakorisága is.

Ráadásul, míg azelőtt a hálószobákat rendszerint hűvösebben hagyták az emberek, mert az a jobb alvást is elősegíti, ma szinte minden helyiséget egyforma hőmérsékletűre fűtünk fel. Testünk hőmérséklet-változásai hatására anyagcsere-változás is történik.

Míg a hűvösebb lakásban eleget termelt barna zsírból a szervezet, több hőt termelt és kalóriát égetett, a magas hőmérsékleten kevesebb a barna zsír és nem történik akkora mértékű kalóriaégetés.

Alacsonyabb hőmérsékleten az anyagcserénk is szaporább, ezért okkal vetődött fel a kutatókban, hogy az egyre szélesebb körű elhízás a magasabb beltéri hőmérsékletekkel is összefüggésben állhat.

Hozzá kell tenni, hogy nyilván egyéb tényezők - kevés mozgás és szabadtéri sport, több ülés, tévézés, nassolás, stb. - nagy szerepet játszanak az elhízásban, de a szakemberek szerint a hőmérséklet csökkentése hozzájárul a fogyáshoz.

Ajánlott, hogy ha fázunk otthon, ne azonnal a fűtést csavarjuk feljebb, hanem végezzünk el néhány gyors tornagyakorlatot, és el is fogjuk felejteni, hogy fáztunk...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.