Szép és csalogató, de nagyon hizlal

Egy sajtburgernyi kalória van a csábító kávékban?

A népszerű kávézóláncolatok eszpresszóinak erősségéről már esett szó, arról azonban nem, hogy ezek a kávék jelentős kalóriát is tartalmaznak, olykor annyit, mint ha egy nagy sajtburgert fogyasztanánk el.

2011.12.05 16:55ma.hu

Talán már hallottunk arról, hogy ha fogyni szeretnénk, el kell kerülnünk a habos, díszes, remekül kinéző és csalogató, ámde hizlaló kávék fogyasztását.

A közelmúltban már írtunk arról, hogy a népszerű, nagyvárosokban fellelhető külföldi kávéház-láncolatokban a legkisebb eszpresszó is több koffeint tartalmazhat, mint amennyire számítunk (vagyis a terhes nőkre nézve veszélyesek), ám most kiderült: ezek a csábító kávékreációk kalória-mennyiséget illetően sem valami könnyedek, sőt.

Egy dupla sajtburgerrel megegyező mennyiségű kalóriát jelenthetnek. A sajtburger ugyanis nagyjából 440 kalória, 23 gramm zsír és 8 gramm cukor, míg egy nagyobb méretű caffé latte vagy egy forrócsoki több, mint 480 kalóriát, körülbeül 20 gramm zsírt és 65 gramm cukrot tartalmazhat.

A dietetikusok szerint maximum 60 gramm cukrot ehetnénk egy nap alatt! Vagyis egy nagy adag kávéval vagy forrócsokival, netán annak fahéjas változatával a neves kávézókban üldögélve bőven túlteljesítjük a napi cukorbevitelt, egyetlen itallal.

Dr. Frankie Phillips
a brit dietetikusok egyesületétől úgy véli: "Egy ilyen hatalmas mennyiségű cukor és zsír riasztó - a kalóriának egyenértékűnek kellene lennie az étkezéssel, de ezekben az italokban (a burgerekhez hasonlóan) szinte semmilyen minőségi tápanyag nincs."

A Starbucks szóvivője ugyanakkor elmondta: a kávézó vendégei szabadon választhatnak a kávéfajták méretét illetően, hiszen kicsi, közepes és nagy adagokat is kínálnak. A kalóriatartalom is fel van tüntetve, tehát a vásárlók tisztában lehetnek vele, mit választanak.

A Costa caffé szóvivője hozzátette: együttműködnek a brit egészségügyi minisztériummal annak érdekében, hogy egyértelmű tájékoztatást adhassanak a vendégeiknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.