Csökkentett kalóriákkal gyorsan jobban lesznek

Elég volt 4 hónap is a cukorbetegeknek

Holland kutatók tanulmánya azt mutatta, hogy csökkentett kalóriatartalmú étrend mellett az elhízott, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek állapota már négy hónap alatt jelentősen javult.

2011.12.01 13:00MTI

Az Észak-amerikai Radiológiai Társaság Chicagóban megrendezett éves találkozóján ismertették a tanulmányt, amelyben az alacsony kalóriájú diéta mellett megszűnt a résztvevők inzulinfüggése, és csökkent a szívüket körülvevő zsír mennyisége.

A hollandiai Leideni Egyetem orvosi központjának kutatói a vizsgálat elején és végén is elemezték a bevont 15 ember szívfunkcióit, és mérték a szívüket körülvevő (perikardiális) zsír mennyiségét is.

A hét férfi és nyolc nő négy hónapon keresztül napi 500 kalóriát vehetett magához ételeivel és italaival.

"Meglepő volt látni, hogy egy ilyen viszonylag egyszerű beavatkozás, egy nagyon alacsony kalóriájú diéta hatékonyan gyógyítja a 2-es típusú cukorbetegséget - írta közleményében Sebastian Hammer kutatásvezető. - A hatás ráadásul hosszú távon tapasztalható, az életviteli változtatásoknak erőteljesebb szívérrendszeri hasznuk lehet ezeknél a pácienseknél, mint a gyógyszerezésnek."

A kutatók azonban arra is figyelmeztettek, hogy nem minden páciens alkalmas erre a terápiára, ezért azt tanácsolják, hogy mielőtt belekezdene valaki, feltétlenül konzultáljon orvosával.

Egy másik, idén nyáron közzétett tanulmányban a brit Newcastle-i Egyetem kutatóinak vezetésével tizenegy 2-es típusú diabétesszel élő ember tartott 8 hetes, napi 600 kalóriás diétát.

Egy héten belül a normális értékre csökkent az önkéntesek vércukorszintje, amelyet normál étrendjükhöz visszatérve a 11-ből heten hónapokkal később is megtartottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.