Sapka, cukor, mikulásvirág és egy csomó butaság

6 ünnepi tévhit, amit idejekorán belénk sulykoltak

Az ünnepek remek alkalmak a családi összejövetelekre és a régi történetek meghallgatására - legyünk viszont tisztában vele, hogy a tanulságos intelmek közül melyeknek nincs realitása.

2011.11.30 08:15ma.hu

Mondták már nekünk, hogy vegyünk sapkát, mert elveszíti a hőt a fejünk?...Vannak reális veszélyek, melyek az ünnepek idején fokozottak, de olyan intelmek is, amiket évek óta hallunk a családtagoktól, rokonoktól, de bizonyítékok nincsenek rájuk.

Rachel Vreeman és Aaron Carroll, az Indiana egyetem egészségügyi iskolájának szakemberei rámutattak, melyek azok a dolgok, melyekben nem kell hinnünk.

1. A cukor hiperaktívvá teszi a gyerekeket

Az édességet evő gyermek nem viselkedik másként, mint aki nem fogyaszt cukrot - ezt tanulmány is alátámasztja. Azt is kimutatták, hogy ha a szülő azt gondolta, a csemetéje cukros üdítőt kapott (cukormentes volt), akkor másként értékelte viselkedését, hiperaktívnak ítélte.

Kétségtelenül sok eset van, amikor a gyermekek ki vannak téve cukor fogyasztásának és hiperaktívnak tűnnek, nagyon izgatottak, szaladgálnak, csacsognak. De ez nincs a cukorral összefüggésben. Kutatók szerint a mesterséges színezékek és tartósítószerek lehetnek a problémásak, nem a cukor.

2. Az öngyilkosságok száma megnő ünnepek idején

Míg sokak számára nagy öröm az ünnep, másoknak stresszt és depressziót hoz. Ám egy 35 éves minnesotai tanulmány szerint az öngyilkosságok száma nem kifejezetten az ünnepek idején nő meg, beleértve a karácsonyt, születésnapot vagy bármi mást.

Kutatók a világ minden tájáról úgy találták, gyakoribb a meleg, nyári hónapokban, hogy az emberek véget vetnek életüknek. Ennek okát nem teljesen tudják megmagyarázni. Nincs okunk mindenesetre azt gondolni, hogy az ünnepek a legveszélyesebbek.

3. A Mikulásvirág (Poinsettia) mérgező

Ez is egy furcsa berögződés, amelynek nincs bizonyítéka. Már egy 1996-ban elvégzett analízis, amely közel 23 ezer darabot vizsgált meg a Mikulásvirágból, azzal zárult: nem mutattak ki jelentős mérgezést, amelyet a növény okozott volna. Nagy mennyiséget ne tartsunk a háznál, de néhány darabtól semmi bajunk nem lehet. Ritka, hogy valaki beteg legyen a közelükben.

4. A test melegét leginkább a fejen keresztül veszítjük

Gyakran halljuk, hogy a szülő azt mondja: ha a gyermek sapkát hord, az az érzése, hogy megfelelően felöltöztette. Természetesen eléggé fel kell öltözni télen, hogy védjük magunkat a hideg ellen, de nem a sapkán van a hangsúly, a kesztyű és a csizma is nagyon fontos.

5. Ha éjjel eszünk, meghízunk

Arra sincs bizonyíték, hogy az evés közvetlenül elalvás előtt jelentős pluszkilót jelentene. Vannak előnyei annak, ha következetesen étkezünk, de azért, mert segít a napi kalóriabevitel megfelelő elosztásában. Mindenesetre nem olyan fontos az éjjeli evés az általános kalóriabevitel szempontjából. Kerüljük esténként a hizlaló ételeket, de egyebeket nyugodtan ehetünk.

6. Meggyógyíthatjuk a másnaposságot

Nos, sajnálatos módon erre a dologra nincs mágikus megoldás. Az internetes keresés végeláthatatlan ötletekkel szolgál, ám bizonyítottan egyikük sem segít jelentősen, ha túl sok alkoholt fogyasztottunk. Tápláló ételek az étrendünkben hozhatnak enyhülést.

Végül a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy bár manapság könnyű jó információkat szerezni az internetről, ugyanilyen egyszerű rossz tanácsokat is begyűjteni. Legyünk körültekintőek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.