Minden tizedik ember diabéteszes lesz?!

Döbbenet: jól haladunk, hogy közel a fél világ cukorbeteg legyen

Minden tizedik felnőtt cukorbeteg lehet 2030-ra a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) előrejelzése szerint.

2011.11.14 16:55MTI

A legfrissebb statisztikákon alapuló jelentés szerint két évtizeden belül 522 millió ember élhet világszerte diabétesszel. A becsült adat a cukorbetegség mindkét típusát tartalmazza.

A tanácsadó csoport úgy véli, hogy még Afrikában is 90 százalékkal emelkedik az esetszám, ahol pedig korábban a fertőző betegségek vezették a halálokok listáját.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg körülbelül 346 millió ember él világszerte diabétesszel, a betegség miatt bekövetkező halálesetek 80 százaléka ma a fejlett országokban történik.

A WHO szerint a halálozások száma 2030-ra várhatóan megduplázódik, és az IDF mostani előrejelzése hitelt érdemlő. A diabéteszes esetek számának emelkedését egyrészt a népesség öregedése, másrészt az egyre nagyobb mértékű elhízás okozza.

Az esetek túlnyomó része 2-es típusú cukorbetegség, amely általában a középkorú embereknél jelenik meg és összefüggésben van a mozgásszegény életmóddal, valamint a túlsúllyal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.