Kinek hisznek inkább a betegek?

A kövér doktorok hiába beszélnek?

Úgy tűnik, ha túlsúlyos az orvos, a betegek hajlamosak elengedni a fülük mellett a tanácsait, különösen ha arról győzögeti őket, hogy fogyjanak le.

2012.01.31 16:55ma.hu

Az orvos, aki maga is túlsúlyt cipel, sok esetben hiába próbálkozik meggyőzni a pácienst arról, hogy fogyjon le - állapította meg egy új tanulmány, melynek résztvevői plusz kilókkal küzdő doktorok voltak.

Maguk beszéltek arról, hogy kollégáikhoz képest nem túl hatékonyak a páciensek rábeszélésében, ha súlykontrollról van szó.

Általánosságban nem végeznek "hatékony munkát", ha a beteget a súlya leadására kell késztetni, ám a páciensek mégsem mondhatják az orvosnak, hogy "maga a probléma".

Az alapvető gond az, hogy sok beteg még a normál súlyú doktor kérésének is igen nehezen tud eleget tenni. Ezért aztán ha egy plusz kilókkal küzdő doktor beszél vele, az eredmény még kevésbé garantált.

Ugyanakkor a tanulmány szerint a vékony orvosok megbecsültebbeknek bizonyultak, mint a kövérek, és tanácsukat is jobban megfogadták a diéta és a testmozgás tekintetében.

Sara Bleich, a Johns Hopkins Bloomberg egészségügyi iskola professzor asszisztense elmondta: ezek után az az ötlet is megfogalmazódott bennük, hogy utánanéznek, mi a helyzet a csúnya fogsorral bíró fogorvosokkal?

Hiszen a beteg alapból azt gondolja: hogyan kezelhetné az én fogaimat, amikor még a sajátjáról sem gondoskodik megfelelően? Ugyanez a helyzet azokkal az orvosokkal, akik dohányoznak, mégis a leszokásra buzdítják betegeiket...

Tanulmányt végeztek 500 egészségügyi dolgozó bevonásával, akik pénzt is kaptak ezért. Két harmaduk férfi volt, 70 százalékuk fehérbőrű, és majdnem háromnegyedük legalább 40 éves.

A résztvevők fele volt túlsúlyos vagy elhízott. A túl vékony orvosokat nem vonták be a tanulmányba. Csupán a normál súlyú doktorok egyharmada beszélt elhízott páciensekkel a diétáról, míg a túlsúlyos doktoroknak 18 százaléka.

A normál súlyú orvosoknak a fele érezte a bizalmat és a képességet arra, hogy fogyásról beszéljen a páciensekkel, összehasonlítva a kövér orvosok 38 százalékával.

A normál súllyal bíró egészségügyisek 80 százaléka úgy gondolta, hogy a betegek nem fognak bízni egy túlsúlyos doktorban; a kövér doktoroknak 69 százaléka vélekedett így.

A vékony orvosok ugyanakkor abban is hittek, hogy a beteg hajlamos "lemodellezni" az egészséges magatartást, tehát ha őket látják, az egészségesebbnek tűnő külső előbb hat rájuk.

Az orvosoknak mindenesetre nem szabadna saját külsejük miatti megfontolásból elkerülni a beszélgetést a beteggel a diéta szükségességéről.

A tanulmány az Obesity szaklapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.