Az étrend titka az egészséges ételek túlsúlya

Plusz 3 évet kapunk a mediterrán diétával az élettől

Senki sem kételkedik abban, hogy a mediterrán diéta követése egészséges választás - ám a kutatók szerint plusz három évet is hozzáad az ember életéhez!

2011.12.26 14:55ma.hu

Nem hit kérdése: a mediterrán diéta nagyon egészséges - követésével olyan fontos anyagokhoz jut a szervezetünk, mint például az antioxidánsok.

Az étrend antioxidánsban igen gazdag, ennek köszönhetően harcol a rák, a szívproblémák kialakulása ellen és lassítja az öregedés folyamatát is.

A kutatók 1200, 70 év feletti ember étkezési szokásait tanulmányozták, és megállapították, hogy a mediterrán diéta követői 2-3 évvel tovább élnek, mint akik nem ezt az étrendet választották.

A tanulmány figyelembe vette, hogy a vizsgált emberek mennyi gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, húst és halat fogyasztottak, ahogyan azt is, milyen mennyiségben ittak alkoholt.

A programba idősebb férfiak és nők kerültek bele, az 1970-es évek óta, akiknek általános egészségi állapotát ezt követően néhány évente ellenőrizték.

Azok a résztvevők, akik a mediterrán étrendet követték, 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel éltek 8 évvel később is - állapították meg a svéd Göteborg egyetem kutatói. Átlagosan 2-3 évvel éltek tovább, mint akik más étrendet követtek.

A zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak annyi antioxidánst, hogy megelőzzék a rák és a szívproblémák kialakulását. Ha több zöldséget és halat eszünk, kevesebb állati termékkel telik meg a szervezetünk.

Tehát fogyasszunk több gyümölcsöt, zöldséget, halat és finomítatlan gabonafélét, de kevesebb tejterméket és húst, melyek több telített zsírt tartalmaznak - mondta el Gianluca Tognon, akinek tanulmánya az Age folyóiratban jelent meg.

"A tanulmányokból kiderül, nem lehet kétségünk afelől, hogy a mediterrán diéta jobb egészséget eredményez - időseknek és fiataloknak egyaránt".

Az ajánlott ételfélék mellett javasolt az olívaolaj fogyasztása - sokkal jobb és egészségesebb, mint a főzéshez-sütéshez használt vaj.

Olívaolajat használhatunk salátaöntetek helyett is. Telítetlen zsírban gazdag, amely megvéd a betegségekkel szemben. A mediterrán diétát egyébként a görög és dél-olasz étrend inspirálta, ahogyan az a nevében is megmutatkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.