Jótékony hatással van ránk az étrend

Ha mediterrán részen nem élhetünk, legalább együnk úgy!

A mediterrán diétáról régóta tudjuk, hogy csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedéseket, de mint kiderült, a metabolikus szindróma esélyét is csökkenti. Ez az állapot rizikótényezők csoportja, mely megemeli a szívbetegség, az agyvérzés és a a cukorbetegség valószínűségét.

2011.03.18 12:50medipress.hu

Görög és olasz kutatók 50 korábbi közlemény adatait, 500 ezer résztvevő adatait elemezték.

A természetes ételekből álló táplálkozás csökkenti a vérnyomáskiugrásokat, normalizálja a vércukor- és trigliceridszintet, gátolja a jó koleszterin szintjének csökkenését- melyek mind a metabolikus szindróma rizikótényezői.

„Ez az első olyan alkalom, amikor irodalmi adatok alapján, meta-analizissel vizsgálják a szív-érrendszeri megbetegedés kockázatát, és nemcsak a szívbetegségek kimenetelét elemzik” - nyilatkozta Dr. Demosthenes Panagiotakos, az athéni Harokopio Egyetem docense.

A mediterrán típusú étrend sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, alacsony zsírtartalmú tejterméket tartalmaz.

Hetente fogyasztanak halat, sok szárnyast, diófélét, hüvelyest, telítetlen zsírsavakat - elsősorban olívabogyót és olívaolajat.

Naponta fogyasztanak egy kevés bort vagy egyéb alkoholos italt, általában étkezésekhez. A vöröshús-fogyasztás és a finomított élelmiszerek bevitele minimális.

A metabolikus szindróma, mely az Egyesült Államokban nagyon gyakori, ráadásul aránya növekszik, akkor áll fenn, ha valaki három vagy több feltételt is teljesít az alábbi ötből: 135/85 Hgmm vagy annál magasabb vérnyomás, 5,5 mmol/l vagy annál magasabb éhgyomri vércukorérték, férfiak esetén 100 , nőknél 88,9 centiméternél nagyobb derékbőség, férfiak esetében 1 mmol/l, nőknél 1,3 mmol/l feletti HDL ( "jó" koleszterin), továbbá a trigliceridszint 1,7 mmol/l vagy annál magasabb.

Panagiotakos és csapatának eredményei szerint a mediterrán típusú táplálkozás nagymértékben csökkenti a metabolikus szindróma előfordulási valószínűségét, azonban további vizsgálatokra van szükség, vizsgálni kell a testedzést és a dohányzási szokásokat is.

Az eredményekben nincs semmi meglepő, véli Dr. Ronald Goldberg a Miami Egyetem Diabéteszkutató Intézetének professzora.

Minekután számos vizsgálat igazolja a mediterrán típusú táplálkozás szívbetegséget csökkentő hatását, nem meglepő, hogy csökkenti a betegség fő kockázati tényezőjének esélyét is.

"Az amerikaiak szeretik a finomított élelmiszereket és a gyorséttermi ételeket, nehezen tudnak áttérni az új táplálkozásra" - ismeri be Goldberg.

A táplálkozási szakértők megpróbálják a diéta elemeit becsempészni a különböző kultúrák hagyományos táplálkozásba.Így egyszerre biztosítják a mediterráneumban megszokott tápanyagokat illetve a már megszokott ízvilágot az egyes etnikumok számára.

Még a gyorséttermi étkezésbe is bele lehet csempészni a mediterrán diéta alapjait - a salátákat, a zöldségeket és gyümölcsöket, a teljes kiörlésű gabonákat, a hüvelyeseket és a telítetlen zsírsavakat.

A hamburgerek helyettesíthetőek ezekkel a termékekkel, csak színesíteni kell a táplálkozási kultúrát, derül ki a Journal of the American College of Cardiology március 15-i számában megjelent közleményből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.