Nem biztos - de köthető a jobb termékenységhez

Előbb jön-e a baba, ha mediterrán a diéta?

A sok zöldséget, gyümölcsöt, halat és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztó, mediterrán étrend számos előnnyel jár, és úgy tűnik, az azt követő hölgyek számára kevésbé lehet problémás a teherbeesés is - derítette ki egy spanyol tanulmány.

2011.10.28 16:55ma.hu

Kevésbé jelent nehézséget teherbe esni azoknak a nőknek, akik a mediterrán étrend követői - derítette ki egy új spanyol tanulmány. A mediterrán diéta sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, halat és teljes kiőrlésű gabonát is szép számmal fogyasztanak, akik betartják.

Ez egy újabb pluszt szolgáltat az étrend számára, hiszen eddig sem volt titok, hogy a mediterrán étrend számos egészségügyi előnnyel bír: csökkenti az elhízás esélyét, a cukorbetegség és a szívproblémák kialakulásának kockázatát.

Dr. Jorge Chavarro,
a Bostoni Harvard közegészségügyi iskola táplálkozási szakértője felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy az új eredmények nem kísérlet, hanem megfigyelések alapján születtek. "Mindig megvan a lehetősége, hogy nem áll fenn ok-okozati összefüggés".

A kutatók csaknem 500, termékenységi problémával küzdő nőt vizsgáltak, illetve 1600 hölgyet ugyanebből a korosztályból, akiknek már legalább egy gyermekük volt.

Kérdőivek alapján azt vizsgálták, mely nők követték ezek közül a "Western-stílusú", azaz nyugati étrendet és melyek a mediterránt. A nyugati étrend vörös húsokat, gyorséttermi ételeket, zsíros tejtermékeket, burgonyát, cukrozott italokat is tartalmazott.

A termékenységi problémák között azonban nem volt különbség aszerint, hogy ki tartotta állandóan ezt az étrendet és ki volt az, aki kevésbé aktívan étkezett eszerint.

Ám a mediterrán étrend esetében jelentős a változás. A diétát aprólékosan betartó nők mindössze 17 százaléka számolt be termékenységi problémákról, míg azok közül, akik csak hellyel-közzel ügyeltek az étrendjük követésére, már 26 százalék küzdött a meddőséggel.

Oka, hogy a mediterrán étrendnek protektív hatása lehet az inzulinrezisztenciára és a 2-es típusú cukorbetegségre - mondta el a tanulmány vezetője, Dr. Estefanía Toledo.

Az inzulin rezisztencia azt jelenti, hogy a test sejtjei számára nehezebb felszívni a cukrot a véráramból. Az ovuláció (amikor a petesejt megtermékenyíthető) és az inzulin rezisztencia között pedig a kutatók találtak összefüggést.

Chavarro szerint az inzulinnak más funkciói is vannak a testben. Szabályozza a hormonok számát, különösen azon hormonok mennyiségét, amelyek az ovulációhoz kellenek. Ez pedig elengedhetetlen a szaporodáshoz.

A szakember szerint a mediterrán diéta közvetve befolyásolja az ovulációt. Olyan tápanyagai vannak, melyek segítségével a szervezet kevesebb inzulintermeléssel is megfelelő szinten tudja tartani a vércukrot.

Mindez megkönnyíti a nemi hormonok egyensúlyban tartását a szervezetben. Arra azonban nincs elég bizonyíték, hogy a diéta segítségével könnyebb lenne a teherbeesés, de határozottan nincs kizárva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.