A diéta attól is függ, milyen evők vagyunk

Fogyni akarunk? Előbb értsük meg a személyiségünket!

Miért van az, hogy valaki elhatározza, diétázik, és ezt be is tartja, míg mások képtelenek rávenni magukat, s ha el is kezdik, nem tudják végigvinni? Íme a titok.

2011.10.24 10:15ma.hu

Nemcsak amiatt lehet meghízni, ha sokat eszik valaki - a hormonokon, az életritmusunkon is múlhatnak a plusz kilók. Annak, hogy valaki nem tudja betartani a diétáját, szintén több oka lehet. Egy új amerikai felfedezés szerint figyelembe kell vennünk, hogyan működik az agyunk - ahhoz, hogy a megfelelő fogyókúrát válasszuk, meg kell értenünk személyiségünket.

Dr. Daniel Amen amerikai szakértő 66 ezer agyszkennelés után arra jutott: ha valaki küzd a kilóival, azt egy bizonyos agy jellemzi a négy közül. A diéta annak megfelelően alakítható és tartható be jól, ha eltaláljuk, milyen típusok vagyunk és melyik nekünk a legjobb.

Lássuk csak. Amennyiben legalább háromra "gyakran" a válaszunk az alábbi jellemzők közül, ahhoz az adott típushoz tartozunk.

1. A kényszeres evő:

-
Gyakran kapják el negatív gondolatok, és időzik el rajtuk?
- Túl sokat aggódik?
- Megfordult már a fejében, hogy kényszeres, illetve függő viselkedés felé halad?

- Ideges, ha a dolgok nem úgy történnek, ahogy várta?
- Nagyon érzelmes tud lenni, ha a dolgok a helyükre kerülnek?
- Gyakran vitatkozó, ellenkezik másokkal?
- Nem szereti a változásokat?
- Csak egy bizonyos módon szeret elvégezni dolgokat?

2. Impulzív evő:

- Nehéznek találja a koncentrációt?
- Figyelemhiánnyal küzd?
- Könnyen zavarba jön?
- Nyugtalan?
- Elveszít dolgokat?
- Szokása a halogatás?
- Gyakran kotyog ki dolgokat, tesz vagy mondd gondolkodás nélkül valamit?
- Szüksége van a figyelemhez koffeinre vagy nikotinra?

3. Érzelmi evő:

- Többnyire negatív?
- Gyakran unatkozik, válik elégedetlenné?
- Alacsonynak érzi energiáját?
- A vicces dolgok kevésbé érdeklik?
- Gyakori, hogy helyzetét reménytelennek látja, úgy véli, ezen nem lehet segíteni?

- Sokat sír?
- Alacsony az önbizalma?
- A családtagokkal, barátokkal szemben is félénk?
- Gyakran érzi magát szomorúnak?

4. Az aggódó evő:

- Gyakori, hogy ideges és aggódik?
- Pánikolós típus?
- Gyakran fáj a feje, kötöttek az izmai?
- Általában a rosszat várja?
- Konfliktuskerülő?
- Fél a többiek kritikáitól?
- Munkamániás?
- Nem becsüli magát, a képességeit?
- Könnyen megijed?

Dr. Amen szerint ezeknek az embertípusoknak más és más diétára van szükségük.

- A kényszeres evőknél nem működik a magas fehérjetartalmú diéta (mint az Atkins vagy a Dukan). Agreszívvá és haragossá teheti őket. Az egészséges szénhidrátokban gazdag fogyókúra azonban segít, mert a szénhidrát emeli a szerotonin szintet. Emeléséhez olyan nyugtató ételek is alkamasak, mint a banán, a barna rizs, a túró, a gyógytea, a lazac, makréla, a napraforgómag, a pulyka.

Az aerobic-típusú gyakorlatok megfelelőek számukra: minden olyan, amely kiiktatja, hogy zsíros ételekre gondoljanak. Ne egyenek este!

- Az impulzív evőknél nem válik be a magas szénhidráttartalmú diéta. Vagyis, náluk az a rossz, ha magasabb a szerotonin szintje. Segít viszont a magas fehérjetartalmú fogyókúra, melyben alacsonyan marad a szénhidrát szint. Például: helyes, ha répát eszik, de nem jó, ha répás süteményt.

Nyugodtan ehet csirkét, pulykát, túrót, tojást, zabot, joghurtot, melyek aminosavakban gazdagok. Kerülje az alkoholt, a koffeint, a cukrot és a stresszt. Esetében a cukor különösen rossz választás, mert csak rontja amúgy is impulzív evési szokásokat.

Az aerobic az impulzív evőknek is jó, de a jóga ugyanúgy hasznos. Mozogjanak olyasmit, amit szeretnek. A zöld tea iszogatása napközben ideális, mert az agyhullámok aktivitását fokozza.

- Az érzelmi evőknél sem a magas fehérjetartalmú, sem a magas szénhidráttartalmú fogyókúra nem jó. A mediterrán diéta viszont igen, amely halakban, friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, valamint a Zóna, melyben az egészséges zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat keverik.

Szükségük van az Omega-3 zsírsavakra, melyek a halakban megtalálhatók. A halolaj fogyasztása, a dió, az avokádó, zöld leveles zöldségek kiválóak. Az érzelmi evőknél használ, ha eleget alszanak. Ne legyenek elszigeteltek, sportból is válasszák azt, ahol emberek között vannak: aerobic, tánc!

- Az aggodalmaskodó evők számára nem megfelelő a nagyon alacsony kalóriás diéta, mert ez csak emeli náluk a stresszt. A Zóna és a makrobiotikus viszont jó - utóbbi a "teljes élelmiszereket" és a zöldségeket részesíti előnyben.

A glutamin aminosavban gazdag ételek, mint a banán, brokkoli, barna rizs, a citrusfélék, a dió jól jön, a koffeint és az alkoholt kerüljék. Megfelelő lehet számukra a jóga, a tai chi, a meditáció, relaxáció, a hipnózis, és a légzőgyakorlatok. Jót tesz a macskagyökér, a kava kava és a citromlé is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.