Megvan az oka, hogy nem tudunk nemet mondani

Ezért csüngünk inkább a csokis fánkon

Miért olyan nehéz nemet mondani egy sütire, egy cigire, egy sörre? Miért nem vagyunk képesek rendszeresen edzeni? Úgy tűnik, egyszerűbb az ok, mint hinnénk.

2011.10.17 14:15ma.hu

Az akaraterő nehéz dolog - talán hihetetlennek hangzik, de az emberek többsége legjobb tulajdonságai között az őszinteséget, kedvességet, humort, kreativitást sorolja fel, ugyanakkor nagyon sokan az akaraterő hiányát tüntetik fel a legrosszabb tulajdonságok között.

Ennek köszönhetjük például, hogy képtelenek vagyunk nemet mondani egy újabb szelet süteményre, egy cigire, egy pohár sörre vagy borra, és nagyon nehezen vesszük rá magunkat arra, hogy meglátogassuk az edzőtermet, vagy otthon tornázzunk

Két amerikai szakértő, Roy F. Baumeister és John Tierney éppen erről a problémáról írt könyvet: a gyenge akaratról, illetve az "akarat-képtelenségről". Segítenek abban, hogy önuralmat tanuljon az ember, és megmagyarázzák, miért vagyunk képtelenek oly sokszor nemet mondani.

Valóban: az emberek legnagyobb hibájuknak az akaraterő hiányát tartják. Tény és való, hogy olyan világban élünk, amely tele van kísértésekkel. Könnyű azt mondani: "Majd befejezem ezt a munkát később, miután megnéztem, mi újság a Facebookon, a Twitteren és megkeresek valamit a neten."

A hívogató édességektől kezdve a szórakozásig minden a kezünk (és szánk) ügyében van, így tehát valóban nehéz nemet mondani bármire.

Az önkontroll többről szól, mint nemet mondani. John Tierney szerint akaraterőnk szintje glükóz-fogyasztásunkhoz köthető (vagyis a vércukorszinthez). Ha a vércukorszint alacsonyan van, sokszor hozunk hibás döntést és rosszul csinálunk valamit, nem sikerül, amit terveztünk.

Minél alacsonyabb a vércukorszint, annál ingerültebbek vagyunk, és annál kisebb önkontrollal rendelkezünk bármiben, amit teszünk. Egy vizsgálatban, melyet Baumeister és Tierney végeztek, két csoportba osztották az embereket, egyiknek cukros limonádét adtak, a másiknak pedig csak édesítőszerrel kevertet. Majd egy videójáték játszására kérték őket.

A cukrot fogyasztott alanyok visszafogottabban reagáltak a kemény helyzetekre, míg azok, akik nem kaptak cukrot, sokkal ingerültebben, még csapkodták is a gépet.

Nemcsak agressziót és fáradtságot okoz az alacsony vércukorszint. A szakemberek szerint az önkontrollunkért felelős agyi terület sokkal több glükózt használ fel, mint a többi. Ez okozza, hogy édes dolgokkal szeretnénk "újra tölreni" magunkat, és inkább nyúlunk a kekszek, csokik, mintsem egy egészséges gyümölcs után.

Mindez megmagyarázza, miért olyan nehéz betartani a diétákat. A 22-es csapdája. Fontos lehet azonban, mit mikor eszünk meg. A glüköz kiürülése szervezetünkből a legbájosabb embert is szörnyeteggé változtathatja.

Fogadjuk meg a régi tanácsot: együnk egy jó reggelit! Ez már megalapozza, hogy napunk jól induljon. Különösen akkor van rá nagy szükségünk, ha stresszes óráknak nézünk elébe. Ha éhesnek érezzük magunkat, ne hizlaló rágcsák után nézzünk, hanem együnk egy kis diót vagy áfonyát.

Javasolható, hogy négy órával evés után már ne bocsátkozzunk vitába a főnökünkkel, és egy órával vacsora előtt ne csatározzunk a kedvesünkkel. A helyzetből valószínűleg nem jövünk ki jól!

Szintén jó tanács, hogy aludjunk eleget. Ez ugyanis erősíti az akaraterőt. A szakemberek megállapították: minél inkább alváshiánnyal küzdött valaki, annál kevésbé volt szilárd akaratereje.

Ha pedig le akarunk szokni valamiről - például a dohányzásról és közben fogyni is szeretnénk - ne két vagy három dolgot akarjunk egyszerre, mert csúnyán pórul járuhatunk: egyik sem fog sikerülni. A túl sok lemondás egyszerre ugyanis nem működik.

Ahogyan az sem, ha új munkát kezdünk el, de ugyanekkor akarunk leszokni az alkoholról is....Próbálkozzunk inkább fokozatosan!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.