Nincs is több időre szükséged!

Csak húsz percig, de keményen csináld!

Kinek van ideje arra, hogy minden nap egy órát töltsön edzőteremben vagy tornázzon otthon? A jó hír: szakértők szerint erre nincs is szükség!

2011.10.13 14:25ma.hu

A jelek szerint jól járnak azok, akiknek nincs elég idejük, vagy nem kedvelik az edzőterem légkörét: nincs ugyanis szükség rá, hogy órákat töltsünk ott - 20 perc mozgás naponta elégnek tűnik!

A szakemberek szerint minél intenzívebben mozgunk, annál kevesebb időt kell edzésre "elvesztegetnünk". Ezt a teóriát követi jó néhány híresség is.

Jennifer Aniston például a napi 22 perces kardio-edzésre esküszik, ahogyan Helena Christensen is: "20 perc bőven elég ahhoz, hogy a szívdobogás hevesebb legyen, de az edzés ne fárasszon le."

A "rövidített" fitness programok azoknak előnyösek, akik gyorsan szeretnének eredményt elérni. Amerikában már vannak olyan edzőtermek, amelyek ezen elven alapulnak és "expressz" órákat is adnak.

"Tudnunk kell azonban, hogy ha lecsökkentjük az edzésre fordított idő mennyiségét, a mozgás keménységét növelnünk kell"- figyelmeztet Steve Barrett fitness szakértő, személyi edző.

Lehet, hogy a gyors edzés során sokat izzadunk majd, és alig kapunk levegőt - de ugyanannyit ér, mint egy háromnegyed órás, lassúbb tempóban végzett mozgás.

Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy remek, ezt a kávészünetben is meg tudjuk oldani, legyünk óvatosak.

"Fokozatosan kell bevezetni a dolgot, nem pedig azonnal nekiesni a kemény edzésnek.
Kulcsfontosságú a folyamatosság is. Például öt darab 20 perces edzés szükséges hetente, vagy 2-3 20 perces edzés kombinálása hosszabb mozgásokkal, mint például gyorsgyaloglás, futás vagy biciklizés" - tanácsolja Steve Barrett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.