Ki hitte volna ezt az edzésről?

Sokkal jobb lesz, ha nem izzadsz annyira bele...!

Nem kell ebbe annyira beleizzadni a mozgásba - mutatta ki egy új tanulmány. A középkorúként mérsékelt tempóban edzők ugyanis előnyösebb hatást érnek el.

2011.10.02 09:00ma.hu

Jó hír a mozogni vágyó középkorúaknak: a tudósok szerint a mérsékelt tempóban végzett edzés sokkal hatékonyabb, mint az intenzív!

A Penn Állami Egyetem kutatói Pennsylvaniában 255 nő bevonásával végeztek vizsgálatot, a 40 és 60 év közötti korosztályban. Edzettek mérsékelt tempóban és erőteljesebben is.

A kutatók szerint az a csoport, amelyik a mérsékelt edzést csinálta végig, sokkal energikusabbnak érezte magát, és készen arra, hogy még több gyakorlatot elvégezzen.

Ez tehát azt jelenti, szükségtelen olyannyira terhelnünk magunkat, hogy az izzadtságot csavarni lehessen a ruhánkból! Sőt. A tanulmány arra is figyelmeztet,hogy az erőteljesebb testmozgás éppen ellenkező hatással van a hangulatra, mint amit el szeretnénk vele érni: sokkal inkább szomorúság, aggodalmaskodás tapasztalható azoknál, akik megerőltették magukat.

"A testmozgás jobb hangulatba hoz, de a kellemes hangulat csak a mérsékelt tempójú edzés esetén áll fenn - mondta el a tanulmányvezető Steriani Elavsky - Összehasonlítva az izzasztó edzéssel, látványosak a visszafogottabb mozgás előnyei. Különösen, ha előzőleg elhízott vagy inaktív volt az illető."

A mérsékeltnek nevezhető mozgás közben az ember még beszélni is tud egy kicsit, nem esik nehezére. Ilyen a gyorsgyaloglás terepen vagy gépen, vagy akár a páros tenisz.

Elavsky török kollégái ugyancsak végeztek tanulmányt: ennek során a résztvevő nők napi szinten naplót vezettek aktivitásukról, és két héten keresztül arról, hogyan érezték utána magukat.

Két menetet csináltak végig a mérsékelt tempójú és az erőteljesebb gyakorlatokból is. Az erőteljesebb a taposó gépen zajlott, addig, amíg már nem bírták tovább a hajtást.

A mérsékelt egy 30 perces edzés volt, ugyancsak taposógépen, de lassabb tempóban, melyet a nők maguknak választottak ki. Az erőteljesen edzők hangulatát illetően kisebb előnyök mutatkoztak, ráadásul az elhízottaknak a nyugalma is csökkent, minél jobban hajtottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.