Nem mindegy az összetétel, ha gondunk van!

Terhességre, túlsúlyra, fejfájásra: melyik gabona nem babona?

Számos gabonapehellyel találkozhatunk az üzletek polcain - de hogyan döntsük el, melyik a legjobb számunkra? Íme, milyen összetételűeket a legcélszerűbb fogyasztani bizonyos esetekben.

2011.11.16 10:15ma.hu

A gabonapelyhek, gabonából készült ételek között is érdemes alaposabban válogatni. Ha például magas a koleszterinszintünk, immun-erősítésre lenne szükségünk, vagy éppen gyermeket várunk, az ezekhez az állapotok esetén legmegfelelőbb terméket válasszuk.

- Ha magas a koleszterinszint: a zabkása jó megoldás lehet. Béta glukánt tartalmaz, mely csökkenti a koleszterint az epén keresztül. 3 gramm béta-glukánra szükségünk van naponta a látványos koleszterin-szint csökkentéshez. Egy közepes adag megfelelő. Készítsük a gabonapelyhet szójatejjel a fokozott hatás érdekében.

- Immunerősítéshez javasolt a rizs crispies - multi gabona tartalommal. A rost speciális fajtájából készül, probiotikus. A bifido-baktériumok jó hatással vannak a belekre, a gyomorra. Probiotikus itallal kombinálva reggelire, megvéd a gyomorproblémáktól és az immunrendszer védekező képessége is nő.

- Terhesség esetén olyan gabonapelyhet fogyasszunk, amely 100 mikrogramm folsavat tartalmaz, vagyis több mint felét a naponta javasolt mennyiségnek. A terhes nőknek szükségük van erre a tápanyagra, hogy megelőzzék a születési rendellenességeket.

- Törékeny csontokra érdemes dúsított D-vitaminnal teli gabonapelyhet enni. Ez segít meggátolni az oszteoporosis és egyéb csont-problémák kialakulását.

- Öregedés ellen:
gyümölcsös és diós műzli - jelentős E-vitamin tartalommal, és flavonoidokkal (a szárított gyümölcsökből). Harcolnak a gyulladások és a szabad gyökök ellen a szervezetben.

- Túlsúly esetén az aprított búza jó megoldás lehet: azok a felnőttek, akik a kalóriabevitelt csökkentik, és teljes kiőrlésű gabonára váltanak, jelentősen több zsírt veszítenek a hasi területről. A teljes kiőrlésű gabona lassabban fejti ki energiáját, a szervezet kevesebb inzulint szabadít fel.

- Migrénre érdemes extrém mennyiségű rostban gazdag gabonát fogyasztani, magnéziummal. Ez az ásványi anyag segít szabályozni az izom-összehúzódást, és enyhíti a feszültséget, mely összefüggésbe hozható a fejfájással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.