A negatív emberek hosszútávú problémát okozhatnak

Beteggé tehetnek a barátaink?

Nagyon fontos a jó barátok közelsége, ugyanakkor az ellenségeskedők vagy csupán a negatív hozzáállású ismerősök távol tartása - a baráti kapcsolatok ugyanis létfontosságúak az egészséget, sőt a kiegyensúlyozott étrendet illetően is - állítják kutatók.

2012.01.28 08:54ma.hu

Bölcs dolog a barátainkkal szoros kapcsolatot ápolni, ám azokat, akik inkább ellenünk vannak, figyelmetlenek velünk szemben vagy rossz tanácsokkal traktálnak, tartsuk távol.

A baráti kapcsolataink ugyanis hatással vannak az egészségünkre, sőt, a kiegyensúlyozott táplálkozásunkra és a megfelelő pihenésre is - állítják amerikai kutatók a Massachusettes-i Brandeis egyetemről.

A negatív társadalmi kapcsolatok növelhetik a különféle gyulladások esélyét a szervezetben, amely betegségek sorát okozhatja, a magas vérnyomástól kezdve a szívbetegségeken át a rákig.

A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmány szerint érdemes vidámnak és pozitívnak lenni, annak érdekében, hogy a betegségeket elkerüljük, továbbá olyan emberekkel körülvenni magunkat, akik nem "mérgeznek" bennünket negativitásukkal.

A kutatók 122 egészséges fiatallal végeztek vizsgálatot. Stresszes eseményekkel kapcsolatban figyelték a test gyulladást okozó proteinjeinek termelődését. Ezen fehérje termelődése nagyobb mértékű volt azoknál, akik rossz napokról számoltak be - a protein felelős a depresszió-, magas vérnyomás- és a szívprobléma előfordulásának növekedéséért.

A gyulladáskeltő fehérjék mennyisége akkor is igen magas volt, amikor a fiatalokat arra kérték, vegyenek részt egy stresszt kiváltó kvízben, majd nyilvános beszédet kellett tartaniuk.

Az eredmények új megvilágításba helyezik a rossz emberi kapcsolatokat.
Miközben a stressz és a betegségek kapcsolata már jól ismert, az ilyen, nem észrevett és nem tudatosult hatásokkal szemben is óvatosnak kell lennünk.

Az olyan kapcsolatokat kerüljük, amelyekben kellemetlenül érezzük magunkat és tudjuk, hogy nincsenek ránk jó hatással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.