Az inaktivitás árt, még ha ott is a fájdalom!

"Mozogni?!" - Az ízületi gyulladásos szívproblémára is készülhet

A rheumatoid arthritis-ben szenvedő betegek jó része mozgásszegény életet él - derül ki egy új tanulmányból. A szakemberek szerint nekik sem szabadna inaktívnak lenniük, hiszen így még a szívproblémák kialakulását is kockáztatják.

2012.01.27 14:25ma.hu

A rheumatoid arthritis-szel, vagyis az ízületi gyulladás különféle formáival küzdő betegek több, mint 40 százaléka inaktív életet él - derítette ki egy új tanulmány.

Míg korábban a pihentetés és a kezeltetés számított a legjobb tanácsnak, ezek ismeretében a kutatók úgy vélik, a fizikai aktivitás jobb megoldás lenne, hogy az ízületeket rugalmasan tartsák, javítsák az egyensúlyérzéküket, erősödjenek és csökkentsék a fájdalmaikat.

A szakemberek szerint nagy probléma a motiváció hiánya, ami a testmozgást illeti. Ha pedig valaki fájdalmat tapasztal, nem is gondol arra, hogy mozognia kellene.

Szükséges lenne a fizikai aktivitás előnyeire helyezni a hangsúlyt a rheumatoid arthritis-ben szenvedők esetében is.

Úgy tűnik, a fizikai inaktivitás közegészségügyi probléma. Az erős motiváció és annak tudatosítása, hogy a mozgásnak számos előnye van, segíthet az ízületi gyulladásokkal küzdőknek is belátni: az aktivitás igen fontos lenne a fájdalmaik csökkentésében.

A chicagói Jungwha Lee professzor csapata 176 beteget vizsgált, mindannyian rheumatoid arthritis-szel küzdöttek, 18 évesek vagy annál idősebbek voltak. A kutatók összefüggéseket kerestek az inaktivitás és a rizikófaktorok között, mint például elhízás, fájdalom, valamint a fizikai aktivitás motivációja.

Felfedezték, hogy a páciensek 42 százaléka mozgásszegény életmódot folytatott, nem vettek részt a közepesen nehéz- illetve intenzív programban sem, amely legalább 10 perces mozgást jelentett hetente. A mérsékelt fizikai aktivitás egyébként a gyorsgyaloglást jelentette.

A páciensek 53 százaléka egyáltalán nem volt motivált arra, hogy fizikai aktivitást végezzen, 49 százalékuk pedig nem gondolta, hogy az bármit segítene rajta.

Ez azonban azt jelenti, hogy a mozgásszegény életvitel a páciensek 65 százalékára volt jellemző. Sajnos ilyen tekintetben nem sok különbség van azok az emberek között, akik rheumatoid arthritis-ben szenvedek és azok között, akiknek nincs egyéb problémájuk, csak inaktívak.

A merevség, a fájdalom és a fáradtság érzése persze hozzájárul, hogy az ízületi gyulladásokkal küzdők nem szeretnének mozogni. Nap mint nap "leamortizáltnak" érzik magukat.

A kutatók szerint ugyanakkor a fizikai aktivitás igen fontos lenne számukra, hogy fenntartsák rugalmasságukat és erejüket, mivel ha inaktívak maradnak, a szívbetegségek kockázata is megnő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.