A kérdés az, hogyan reagál az agy

Meghökkentő: egyszerű tükörrel gyógyulhatnak az arthritis-ben szenvedők?

Költséghatékony kezelés nyújthat segítséget az arthritis-ben szenvedőknek egy meglehetősen érdekes, tükör-terápián keresztül.

2011.11.16 08:20ma.hu

Egy egyszerű terápia gyógyíthatja az arthritis tüneteit - a tudósok szerint az optikai csalódás megoldás lehet!

A tanulmány szerint a tükrök bevonásával megvalósuló technika hatékonynak bizonyult az ízületi fájdalmak és merevség kiküszöbölésében és emberek millióinak jelenthet segítséget, akik jelenleg csak a gyógyszerekkel tudják enyhíteni fájdalmaikat.

A tükör technika azokon is segít, akiknek végtagját amputálták: az úgynevezett "fantom fájdalommal" szemben is hatékony, amely kínozza az embert, noha a lába már nincs meg.

A Kalifornia Egyetem kutatói rájöttek, hogy a kezelés - még ha csak egy percig tartott is - a tízes skálán másfél ponttal csökkentette az arthritis-ben szenvedő betegek panaszait.

Fotó: Daily Mail

A beteg ízületes jobb kezét, illetve felkarját függőleges (álló) tükörrel kezelték - a techinka lényege, hogy a páciens agyát a tükörrel gyakorlatilag becsapják, és mivel tükörben nézi a végtagját, az a benyomása támad, hogy a jól működőt látja és mozgatja. Sőt! Egészségesnek és fájdalom-mentesnek érzékeli.

Laura Case vezető kutató elmondta: eredményeik azt igazolják, hogy olcsó és egyszerű anyagokból is rendkívül hatékony segítséget lehet biztosítani az ezzel a gyakori betegséggel élőknek.

Az illúzió hatására a páciensek jó része a fájdalom csökkenéséről, a merevség megszűnéséről számolt be. Ígéretes lehetőségnek tűnik a tükör terápia a jövőbeli kezelési lehetőségeket illetően.

Az arthritisben szenvedők fájdalmat és gyulladást érzékelnek az ízületekben és a csontokban. Merevség, korlátozott mozdulatok, fájdalom jelentkezik. Gyakori formái az oszteoarthritis és a reumatoid arthritis.

A súlyos, perisztáló fájdalom a krónikus ízületi gyulladás következménye, és nemcsak az ízületek károsodásáról van szó, hanem arról, milyen módon dolgozza mindezt fel az agy.

Természetesen további kutatások szükségek ahhoz, hgy a technikát széles körben is alkalmazzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.