Az érzelemgazdagság befolyásolja a kilókat

Kövér lesz a gyerek, ha az anya érzelmi kötődése szegényes

Sokkal hajlamosabbak az elhízásra azok a tinédzserek, akiknek édesanyjukkal való kapcsolatára nem jellemző az érzelemgazdagság. Már gyerekkorban elkezdődik a kilók felszedése.

2011.12.28 16:55ma.hu

A tinédzserek, akiknek édesanyjukkal nem volt túlságosan érzelmes a kapcsolatuk, sokkal hajlamosabbak az elhízásra - állapította meg egy új tanulmány, mely alátámasztotta a korábbi felfedezést, miszerint a közeli érzelmi kapcsolat hiánya a szülőkkel már gyermekkorban elhízást okoz, átlagosan 4 és fél évesen.

Az Ohio-i állami egyetem új tanulmánya családok százait vette alapul, akik az Egyesült Államok különböző államaiban éltek és a gyermekeik 1991-ben születtek.

A gyerekek elhízásának esélye 15 esztendős korra igen magas volt azok között, akiknek rosszabb minőségű volt az érzelmi kapcsolatuk édesanyjukkal kisgyermekként.

Ezen gyermekeknek több, mint egynegyede volt elhízott tinédzserként, összehasonlítva azzal a 13 százalékkal, akiknek kapcsolata édesanyjukkal kifejezetten jó és érzelemgazdag volt már kicsi korukban is.

A Pediatrics lapban közzétett tanulmány - a korábbiakkal együtt - rámutat, hogy az elhízás kockázatára hatással vannak az agyi területek, melyek kontrollálják az érzelmi és stressz reakciókat.

Ezek összefüggnek ugyanis azokkal a területekkel, melyek az étvágyat és az energia egyensúlyt tartják kontroll alatt.

A szakemberek szerint tehát az elhízás megelőzésének egyik alapja az anya-gyermek kapcsolat javítása is lehetne, ahelyett, hogy arra koncentrálnak, mit eszik a gyermek és milyen a fizikai aktivitása.

"Az anya nem mindig tudja ellenőrizni, hogyan viselkedik a gyermekével. Szükséges lenne azonban a minél jobb érzelmi kapcsolat kialakítására törekedni, hiszen az hatással van az utód egészségére." - teszik hozzá a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.