Jobb a belvárosban vásárolni?

Kövérítenek a költséghatékony üzletek?

Nem is olyan jó dolog a költségcsökkentő üzletekben vásárolni? Egy francia tanulmány szerint több pénzünk maradhat, de a kilóink gyarapodhatnak.

2012.04.06 08:15ma.hu

A költséghatékony szupermarketekben vásárlók testsúlya átlagosan nagyobb, mint azoké, akik a városok központjában, frekventált helyen levő, valamivel drágább üzletekben vásárolnak - állapította meg egy francia tanulmány. Lehetséges, hogy ezek az üzletek olcsók, de vásárlóik kövérebbek.

Az olcsó ételek "vadászata" magasabb testtömegindex-el (BMI) és derékkörfogattal (WC) járt, akkor is, ha a kutatók számításba vették a vásárlók szociális hátterét, valamint a lakhelyük és a bolt közti távolságot.

Az összefüggés erősebb volt az alacsonyabban iskolázott vásárlók körében. A Public Library of Science ONE szaklapban közzétett tanulmányt Párizsban végezték 2007 és 2008 között.

A kutatók több, mint ezer különböző szupermarket összesen 7131 vásárlóját vonták be. Dr. Basile Chaix tanulmányvezető elmondta: a kisebb, belvárosi üzletekben vásárlók testtömegindexe és derékkörfogata is alacsonyabb volt.

Az erőfeszítések az étkezési szokások javítására így nem sokat érnek - tette hozzá a szakember. - Az egészséges étkezés hirdetésének a szupermarketeket is meg kellene célozniuk.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a résztvevők mindössze 11,4 százaléka szerzi be be az élelmiszereket szinte a szomszédban levő boltokban. Ez jelentős eltérés a korábbi tanulmányokhoz képest, melyek szerint az emberek többnyire a közelbe mennek ilyesmit vásárolni.

A kutatók feltételezik, hogy nagyobb mennyiségben érhetők el az egészséges élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök a városközpontban, ezért mennek inkább oda, szemben az alacsony árakkal csábító, de energiadús élelmiszereket árusító diszkontokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.