Pénztárcánkra hat a génállományunk

Hihetetlen! Génjeink felelősek a "shoppingért"?

A Pécsi Tudományegyetem ÁOK Orvosi Genetikai Intézete is részt vesz abban a kutatásban, amely azt akarja kideríteni, hogy vajon felelősek-e génjeink vásárlási szokásainkért, költekezéseinkért, és ha igen, akkor mennyiben befolyásolják azt.

2009.07.23 16:50MTI

Az Európai Unió támogatását élvező kutatás egy brit egyetem koordinációjával zajlik.

Mint azt Melegh Béla, a pécsi genetikai intézet vezetője az MTI-nek elmondta: a nyári szabadságolások után kezdődő felmérés kapcsán hazánkban elengedhetetlen az etikai engedélyek beszerzése.

A tanulmány során 18 év feletti egészséges, döntésképes fiataloknak körülbelül száz kérdésre kell majd választ adniuk vásárlási, fogyasztási szokásaikkal kapcsolatosan.

A számítógépes tesztet egy szakember is felügyeli majd, hiszen az egyéni kérdések is befolyásolhatják az eredményt. Ezt követően minden egyes válaszadónak nyálmintát is kell adnia a DNS-vizsgálathoz. A két adatot összekapcsolva akarják majd csoportosítani az egyéneket.

A brit koordinátor azzal a kéréssel fordult a magyarokhoz, hogy a résztvevők ne tudjanak a tanulmány pontos céljáról. Nyilván azért, hogy ne befolyásolja őket a döntéshozatalban az egyes feltett kérdések esetében.

A professzor kiemelte: a felmérést a nagy cégek is szorgalmazzák, mert nem kizárt, hogy a jövőben vásárlókörük bővítéséhez hatalmas segítséget nyújt majd a kutatás eredménye.

A felmérés kiértékelése akár évekig is elhúzódhat, mivel a szakembereknek több tízezer genetikai variánst kell majd megvizsgálniuk ahhoz, hogy rendszert alkothassanak.

Melegh Béla hangsúlyozta: nagy esély van rá, hogy valóban befolyásolják génjeink vásárlási, költekezési szokásainkat legyen szó élelmiszerről vagy ruhaneműről. Hasonlóképpen ahhoz, hogy a kezdeményezőkészség vagy az étkezési szokások sem függetleníthetők el a DNS-től.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.